Ga naar Content

Seksueel geweld en naakte lichamen: de persoonlijke verhalen achter Henriëtte's foto's

Lieflijk en afschuwwekkend, verontrustend en geruststellend, grappig en bloedserieus: het werk van fotograaf Henriëtte van Gasteren bestaat bij de gratie van tegenstellingen. Niets op haar foto's is wat het lijkt.

NH - NH Nieuws

"Eigenlijk is het mijn dagboek waar je naar kijkt. Zoals ik me voel, dat fotografeer ik. Soms zie je een hele vrolijke foto, maar die kan best gefotografeerd zijn in een verdrietige bui. Humor is mijn manier van relativeren." 

Sterk en kwetsbaar

Ze speelt op bijna al haar foto's een hoofdrol. Met haar zelfportretten laat zij zien wie de fotografe is. En dat is soms voor de toeschouwer confronterend, want Van Gasteren spreekt klare beeldtaal. "Soms zie je mij als sterke vrouw, maar op andere momenten ben ik kwetsbaar en lelijk."

"Soms zie je mij als sterke vrouw, maar op andere momenten ben ik kwetsbaar en lelijk"

Fotograaf Henriëtte van Gasteren

Vrouwelijke identiteit, gender en gelijkheid, het zijn steeds terugkerende thema's in haar werk. "Ik kan niet anders dan ook mijn mannelijke kant te laten zien. Ieder mens heeft heel veel verschillende kanten en ik kan alleen een volwaardig leven leiden als ik met al die kanten in contact sta." 

Toch danseres geworden

Dat de kunstenaar zichzelf vaak naakt fotografeert, is best opmerkelijk, gezien haar achtergrond. Henriëtte van Gasteren komt uit een streng religieus gezin. Henriëtte: "Ik ben met veel liefde opgegroeid, maar het leven was niet makkelijk. Er mocht eigenlijk niets."

"Ik wilde bijvoorbeeld balletdanseres worden, maar dat mocht niet, omdat mijn ouders die wereld te losbandig vonden. Mijn fotografie voelt nu als dansen, omdat ik mijn lichaam in mijn foto's gebruik. Ik ben voor mijn gevoel toch die danseres geworden."

Slachtoffers en daders

Ook haar nieuwste project gaat op een bepaalde manier over haarzelf. Het zijn portretten van slachtoffers en daders van seksueel geweld. Het onderwerp komt heel dichtbij. Zelf kwam Henriëtte meerdere malen in aanraking met seksueel geweld en ook haar dochter werd verkracht.

"Als moeder kon ik niks, ik kon haar niet helpen. Vanuit dat gevoel is het project 'Silent Scream' geboren. Ik fotografeer en interview slachtoffers van seksueel geweld en wil ook daders fotograferen en interviewen. Ik wil dat mensen erover praten, want dat is leerzaam en heilzaam."

"Ik heb nog geen daders voor mijn camera gehad, maar ik hoop dat er iemand een voorbeeld wil zijn. Het maakt me niet uit wat er gezegd wordt, ik wil gewoon weten wat er in het hoofd van daders en slachtoffers omgaat." 

Henriëtte van Gasteren zoekt nog modellen en financiering voor het project 'Silent Scream'.