Ga naar Content

Quincy Promes veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor neersteken neef

De rechtbank veroordeelt oud-Ajacied Quincy Promes tot een gevangenisstraf van 1,5 jaar cel voor het neersteken van zijn neef. Ook moet hij zijn neef een schadevergoeding van 7000 euro betalen. Het incident gebeurde nadat een ruzie ontstond tijdens een familiefeest in Abcoude. Het Openbaar Ministerie eiste begin maart nog twee jaar cel voor zware mishandeling. Robert Malewicz, de advocaat van Promes, laat weten dat zijn cliënt in beroep gaat tegen de uitspraak.

Quincy Promes in zijn periode bij Ajax - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

De rechtbank veroordeelt Promes op basis van de aangifte van het slachtoffer en gesprekken die zijn opgenomen in een ander onderzoek naar de voetballer. Hoewel Promes altijd heeft ontkend dat hij degene was die stak, heeft hij via de telefoon en via Whatsapp tegen zijn vader, moeder en tante gezegd dat hij zijn neef had gestoken.

Promes, die in Rusland woont en ervoor koos om de uitspraak vandaag niet bij te wonen, zou in de zomer van 2020 tijdens een familiefeest een neef in zijn been hebben gestoken. Hij werd in december van dat jaar opgepakt, maar een paar dagen later vrijgelaten.

Zware mishandeling

Een pees in de knie van het slachtoffer werd bij de steekpartij volledig doorgesneden. Niet alleen heeft hij een groot litteken van de daaropvolgende operatie, ook kan hij zijn been nog altijd niet gebruiken als voor die tijd.

"Had Promes de opzet om letsel te veroorzaken? Ja", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling. "Door zo hard te steken en bewegingen te maken en in woeste toestand wilde Promes het slachtoffer ernstig letsel toebrengen. Er kan van geluk gesproken worden dat het bij één keer steken is gebleven."

"Promes was trots op wat hij had gedaan"

Hoewel in soortgelijke zaken een jaar celstraf wordt opgelegd, legt de rechtbank Promes zes maanden meer op. Dit omdat hij niet bij de zittingen kwam opdagen en omdat hij als profvoetballer en bekende Nederlander een voorbeeldfunctie heeft. Ook rekent de rechtbank het hem zwaar aan dat hij in tapgesprekken trots was op wat hij had gedaan en dat hij bij de politie verklaarde dat iemand anders de steekpartij op zijn geweten had.

Promes is naast deze veroordeling ook nog verdachte in een andere strafzaak. De oud-Ajacied wordt verdacht van de invoer van ruim 1300 kilo cocaïne en zou daarbij een aansturende rol hebben gehad. Promes zou via pgp-berichten intensief contact hebben gehad met de uithalers en dirigeerde ze naar een loods waar de lading uit een container kon worden gehaald.

"Quincy Promes zou volop in de drugshandel zitten"

Officier van Justitie

"Quincy Promes zou volop in de drugshandel zitten", zei de officier van justitie eerder in de rechtbank. Sinds 2018 zouden er al signalen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) binnen zijn gekomen over dat Promes zich in de wereld van de internationale drugshandel zou bewegen. Promes voetbalde destijds nog in Spanje, maar een jaar later besluit hij bij Ajax te tekenen.

75.000 euro

Volgens het Openbaar Ministerie investeerde Promes zo'n 75.000 euro in twee ladingen drugs van in totaal zo'n 1300 kilo. De partijen drugs werden begin 2020 de haven van Antwerpen binnengevoerd. De eerste partij, verstopt in een container met zakken zout is nooit gevonden. Een tweede partij werd onderschept. 

De advocaat van Promes zei na een eerste pro forma zitting in de drugszaak dat hij verwacht dat zijn cliënt tijdens die inhoudelijke behandeling aanwezig zal zijn. 

Quincy Promes - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]