Ga naar Content

Streetpower, graffiti en hangplekken: dit jaar draait de chique kunstroute ARTZUID om jongeren

ARTZUID is een begrip in Amsterdam. Al sinds 2009 staan iedere twee jaar de Apollolaan en de Minervalaan vol met nieuwe kunstwerken. Maar deze keer is er iets anders.

Initiatiefnemer Cintha van Heeswijck, zelf bewoner van het chique Oud-Zuid, is trots op haar route: "Ik ben ooit dit project begonnen, omdat ik de buurt een beetje kil en afstandelijk vond. Als voormalig dorpsbewoner heb ik geprobeerd met kunst op straat wat meer saamhorigheid te kweken. Dat is gelukt. ARTZUID is uitgegroeid tot een beeldenroute waar de hele buurt zich mee verbonden voelt."

Korte metten

De hele buurt, behalve de jongeren. Tot deze editie werd ARTZUID toch vooral bezocht door de oudere bewoners en daar wil van Heeswijck korte metten mee maken. Zij trok kunstenaar Jasper Krabbé aan om de kunstroute samen te stellen.

Krabbé, die zelf ooit begon als graffiti-artist bedacht het thema streetpower. Van Heeswijck: "Jasper wil dat kinderen op straat hun identiteit kunnen vinden, hij pleit voor meer hangplekken en hij zocht beelden die daar dicht bij staan."

Blowen

Er staat bijvoorbeeld een soort zwembad in de vorm van een eeuwigheidsteken aan de Minervalaan. Het bordje ernaast laat duidelijk zien wat de bedoeling is: 'Hangplek'. "Het is de bedoeling dat we deze zomer de hangplek in de buurt zijn.

Het zwembad is speciaal voor jongeren gemaakt. Daar kunnen zij chillen, hangen, een drankje doen, een blowtje roken, het mag allemaal."

"Als er een manier is om jongeren te bereiken, is dit de juiste"

Een van de jongeren bij het kunstwerk

Op het kunstwerk zit daadwerkelijk een groep jongeren. Een van hen, Oonagh, vertelt: "Wij waren de kunstroute aan het lopen en zagen deze plek. We zijn gaan zitten om het kunstwerk te bekijken, maar we vonden het zo prettig dat we hebben besloten hier te blijven. We zitten hier al anderhalf uur."

In eerste instantie had de studente niet door dat het kunstwerk ook echt een hangplek is: 'Ik dacht 'Oh My God, iedereen zit op een kunstwerk, maar toen zag ik het bord. Het is een perfecte hangplek."

Jongeren bereiken

Helemaal passend bij het thema wil ARTZUID niet alleen gevestigde namen op de route, ook jonge kunstenaars krijgen de kans om hun werk te laten zien. Zo is er op de Apollolaan een houten wand neergezet. Een leeg canvas voor graffiti-artiesten. Zij mogen zich hierop uitleven en dat gebeurt meteen. De wand staat vol met graffiti-kunst.

Het doel om meer jongeren te bereiken, lijkt vooralsnog geslaagd. Oonagh: "Je fietst langs de kunst en ook al ben je je er niet bewust van, je wordt er door beïnvloed. Als er een manier is om jongeren te bereiken, is dit de juiste."

Nog tot en met 24 september kan iedereen die wil de kunstroute lopen of er iets aan bijdragen.