Ga naar Content

Barbecueën? Amstelveen raadt Zwitserse methode aan, slager vindt het maar niks

Tijdens het aankomende tropische weekend zal in veel tuinen ongetwijfeld de barbecue worden ontstoken. Meestal gezellig, maar geuroverlast, roetneerslag en gezondheidsklachten zijn ongewenste gevolgen. De gemeente Amstelveen raadt daarom de 'Zwitserse methode' aan. Daar wordt het vlees volgens een lokale slager niet lekkerder van. 

Barbecueën kan voor overlast zorgen - Foto: Pexels

Amstelvener Maarten Bobeldijk (41) is al vijftien jaar de eigenaar is van Bobeldijk Keurslager en een echte barbecueliefhebber. Zodra de zon zich ook maar een klein beetje laat zien, staat de slager over zijn barbecue gebogen om zijn zelfgemaakte bavette, kipspiesjes en worstjes om te draaien. Maar als NH hem naar de Zwitserse methode vraagt, blijft het stil aan de andere kant van de lijn. 

Minder rook

De Zwitserse methode, die de gemeente aanraadt, werkt als volgt: je begint met de dikke blokken onderin en eindigt met dunne houtjes en aanmaakblokjes bovenop, om vervolgens van bovenaf het vuur aan te steken. De houtjes worden losjes kruislings op elkaar gestapeld, zodat de lucht er goed bij kan en er minder rook ontstaat.

"Aanmaakblokjes? Dat is hartstikke chemisch"

Maarten Bobeldijk, slager

Deze methode maakt de slager niet enthousiast. "Aanmaakblokjes? Dat is hartstikke chemisch", vertelt hij. "Het zal vast voor minder rook zorgen, maar het is niet lekker voor je eten en ook heel ongezond."

Hout of briketten?

"Ik zou een looflighter of houtkrullen aanraden." Beide methodes zijn niet chemisch. Een looftlighter is een accessoire die een continue stroom hete lucht geeft, waardoor kolen binnen een minuut roodgloeiend zijn. Houtkrullen zijn wokkeltjes van houtvezels en kunnen aanmaakblokjes vervangen.

Je kan op aanraden van de gemeente inderdaad ook blokken of stokjes hout gebruiken om te barbecueën, maar het duurt dan lang voordat het houtskool wordt en de grilltijd is kort. Het voordeel is, zoals de gemeente al aankaartte, dat het minder rookt als je het volgens de Zwitserse methode neerlegt. "Ik gebruik briketten", vertelt de slager. "Die blijven lang warm." 

"Je ziet klanten die je normaal niet hebt"

Maarten Bobeldijk, slager

Maarten steekt vanavond samen met zijn vrouw en kind de barbecue aan. Het barbecuevlees ging als hete broodjes over de toonbank. De hele dag lopen klanten zijn deur plat. "Je ziet klanten die je normaal niet hebt", vertelt hij. 

"Qua locaties om te barbecueën is het Amsterdamse Bos leuk", vertelt hij. Je mag daar barbecueën, zolang je geen overlast veroorzaakt, de barbecue vijf meter boven de bosrand afstaat en minstens 50 centimeter boven de grond. Maar volgens de slager hoef je niet per se ver van huis te gaan. "Ook op een wijkpleintje zie je steeds vaker buren samen barbecueën."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]