Ga naar Content

Hoe ritmisch douchen en andere tips kunnen helpen ons watergebruik te beperken

Door het warme weer deze dagen verbruiken we veel meer water. En dat kan nogal een uitdaging zijn voor drinkwaterbedrijf PWN, dat met zijn waterfabriek gevestigd is in de Heemskerkse duinen. Koen Zuurbier van het waterbedrijf vertelt ons hoe ze zich voorbereiden op de piek. En daar ligt ook een rol voor de watergebruiker zelf, zo blijkt. 

Foto:

Een echte uitdaging wordt het de komende dagen niet voor PWN, beweert Zuurbier. “We bereiden ons echt goed voor op dit soort dagen. Door de jaren heen zijn we heel goed geworden in het voorspellen van de waterbehoefte. We kijken naar wat er de afgelopen dagen is gebruikt, wat de temperatuur wordt en of er nog speciale dagen tussen zitten, zoals een feestdag."

Aan de hand van die informatie wordt er tweemaal per dag een voorspelling gedaan van de behoefte aan drinkwater. Het benodigde water wordt daar direct automatisch op aangepast.

Vooral de temperatuur leidt tot pieken in het watergebruik en dat is te zien in de waterfabriek in de Heemskerkse duinen. “Op het moment dat mensen meer water gebruiken, gaat daar automatisch meer water weg. Er liggen daar grote bakken met een voorraad voor een paar uur, voor tijdens de 'spitstijd'."

Grotere behoefte

"Je ziet vooral dat wanneer de temperatuur ruim boven de 20 graden komt, de behoefte aan drinkwater groter wordt", vervolgt Zuurbier. "Mensen gaan hun tuin sproeien, vullen het zwembad en douchen een keer extra, dat zien we allemaal terug in de drinkwatervraag."

We hoeven niet meteen als waterminimalisten te leven, maar een beetje zuiniger kan zeker geen kwaad

Koen Zuurbier van waterbedrijf PWN

Zuurbier roept ons daarom op om zuinig met het water om te gaan. “We hoeven niet meteen als waterminimalisten te leven, maar een beetje zuiniger kan zeker geen kwaad. Het klimaat verandert en het wordt warmer en droger. Bovendien groeit de bevolking in Noord-Holland. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar we kunnen ze overwinnen door zuiniger met water om te gaan.”

'Een liedje douchen'

Bewust met water omgaan en verspilling vermijden dus. "Leer jezelf aan om de tuin water te geven met regenwater. Het aanpassen van dit soort routines blijkt de beste manier om te leren bewust met water om te gaan.”

Een andere is ook het aanpassen van je doucheroutine. “Probeer de piekuren tussen 7:00 en 9:00 en 19:00 en 22:00 zoveel mogelijk te vermijden en stap juist iets eerder onder de douche. Douche een liedje lang, zo'n 3,5 minuut, en pas je Spotify-afspeellijst aan op deze duur. 

Voortaan is het dus dansen op de douchebeat en dan uiteraard niet op Bohemian Rhapsody.

Kraanwater - Foto: