Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Aanklager wil Ajacied Berghuis drie wedstrijden schorsen voor klap FC Twente-fan

8 juni 2023, 17.09 uur · Aangepast 9 juni 2023, 09.51 uur · Door AT5

Ajax-speler Steven Berghuis hangt een straf van drie geschorste wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, boven het hoofd. Op weg naar de spelersbus, na de nederlaag tegen FC Twente, kon de aanvaller zijn woede niet bedwingen en maakte een slaande beweging richting een Twentse-supporter.

Foto: Steven Berghuis

De aanklager betaald voetbal vindt de actie in strijd met de regels en gedragscodes voor spelers, maar houdt ook rekening met de 'grove beledigende uitlatingen' van de supporter. Daarom wil de aanklager betaald voetbal Berghuis drie wedstrijden schorsen, waarvan één voorwaardelijk. 

Hoewel het nog niet bekend is waarom Berghuis de klap uitdeelde, meldde de NOS eerder dat hij opkwam voor zijn medespeler Brian Brobbey die racistische beledigingen naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

Tekst loopt door onder de tweet.

Samen met een eerdere schorsing, vanwege zijn vijfde gele kaart, mist Berghuis waarschijnlijk de eerste drie competitiewedstrijden van het volgende seizoen. 

Spijt

Berghuis kreeg eerder al een boete van Ajax opgelegd vanwege het incident. Ook liet hij dezelfde avond weten spijt te hebben van de klap. "Ik heb spijt van mijn actie, ik had dit niet moeten doen", aldus Berghuis in een persverklaring. "Na elke uitwedstrijd krijgen wij bij de bus heel veel verwensingen naar ons hoofd geslingerd, terwijl wij tijd maken om handtekeningen uit delen aan fans die daar om vragen."

"Ik ben inmiddels wel wat gewend maar mensen denken maar alles te kunnen roepen. Mijn reactie lost niks op, dat snap ik ook. Het is niet goed, ik heb een voorbeeldfunctie als speler van Ajax." 

Berghuis heeft tot maandag 12 juni de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel van de aanklager. Als hij niet akkoord gaat, buigt de tuchtcommissie zich over deze zaak. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]