Ga naar Content

63.000 euro per plek: peperdure garage lost Haarlemse parkeerproblemen niet op

Burgemeester en wethouders van Haarlem vragen de gemeenteraad om nog eens 20 miljoen euro voor extra parkeervoorzieningen in de stad. Ruim de helft van dat bedrag is bedoeld voor een gemeentelijke parkeergarage in Haarlem-Noord. Haarlem probeert de parkeeroverlast in de stad aan te pakken met het invoeren van betaald parkeren in elf wijken. Maar dat is niet genoeg: er moeten simpelweg parkeerplekken bij. 

Bouwterrein Sonneborn - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Omdat er in de Indischewijk in Noord een groot tekort aan parkeerplaatsen is, wil de gemeente een parkeergarage laten bouwen op het voormalige Sonneborn-terrein aan de Spaarndamseweg. In die gemeentelijke garage komen 190 parkeerplekken, die bedoeld zijn voor buurtbewoners. De kosten worden geschat op 12 miljoen euro. Dat is ruim 63.000 euro per parkeerplaats.

Projectontwikkelaar VORM bouwt nieuwe woningen op het terrein waar petrochemisch bedrijf Sonneborn (voorheen Witco) tot 2011 zat. Veel Haarlemmers herinneren zich de grote stapels met oliedrums bij het bedrijf nog wel. Op het terrein worden ruim 150 nieuwe woningen, een gezinsopvang en kantoorruimte gebouwd.

Witco aan de Spaarndamseweg - Foto: Noord-Hollands Archief

De gemeente zegt dat na overleg met de projectontwikkelaar een plan is gemaakt om extra parkeerruimte in die nieuwbouw op te nemen. Die extra plekken kan de buurt goed gebruiken: de parkeerdruk ligt in de Indischewijk namelijk rond de 130 procent. Er zijn bijna 1.500 auto's meer dan er parkeerplekken zijn. 

Druppel op de gloeiende plaat?

De 190 plekken op het Sonneborn-terrein lijken dus maar een druppel op de gloeiende plaat, maar het college ziet het als een stap in de goede richting. Verder wil de gemeente parkeren op eigen terrein, het gebruik van deelauto's en openbare parkeergarages in de wijk stimuleren.

Goedkoop is het allemaal niet. De kosten voor de gemeentelijke garage op het Sonneborn-terrein zijn voorlopig op 12 miljoen euro ingeschat. En het is een eerste grove raming. Er is nog geen ontwerp gemaakt van de parkeergarage, dus is het te verwachten dat het project uiteindelijk een stuk duurder uitvalt. 

Het voorstel van het college wordt nu eerst aan de gemeenteraad voorgelegd. Ze vraagt in totaal om 20 miljoen euro voor twee grote parkeervoorzieningen. Voor de tweede blijft dan dus 8 miljoen over. Het is nog niet bekend waar die tweede parkeergarage moet komen te staan.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]