Ga naar Content

Natte lente en droge zomer zorgt voor kopzorgen bij de aardappelboeren

De natte lente en de aanhoudende warmte zorgen voor behoorlijk wat hoofdpijn bij de boeren. Vanwege de natte lente heeft Boer Simon uit Anna Paulowna zijn gewassen een stuk later moeten inzaaien. Zo laat zelfs dat hij zijn voorjaarsvakantie heeft moeten annuleren. Maar nu eenmaal alle zaadjes in de grond zitten, is het wachten op regen. 

Boer Simon hoopt op regen - NH Nieuws

Simon verbouwt uien en aardappelen. Beide zijn dit jaar laat gezaaid en geplant vanwege het natte voorjaar, maar door nieuwe wetgeving zijn boeren verplicht de aardappelen voor 1 oktober te oogsten. Anders mogen ze minder mest gebruiken. Ook mogen aardappelen, in tegenstelling tot uien, niet kunstmatig beregent worden. Als het zo droog blijft, kunnen de aardappels dit jaar weleens veel kleiner uitvallen.

Effect op patat

Dit kan uiteindelijk nog wel eens invloed hebben op bijvoorbeeld onze patat. "Door het late planten zie je dat straks op 1 oktober de aardappels veel kleiner zijn en onze oogst dus minder groot. Dit zal invloed hebben op de grootte en hoeveelheid van de oogst. En voor bijvoorbeeld patat heeft de industrie juist grote aardappels nodig", legt hij uit.

Volgens boer Simon is dit bij uitstek een voorbeeld dat de nieuwe regel van de uiterlijke oogstdatum in de praktijk niet goed werkt.

Samenwerking met de natuur

Ook ziet Simon dat de maand oktober vaak voor aardappels juist nog een hele goede maand is om te groeien. "Voorgaande jaren hebben laten zien dat aardappels in die maand juist nog heel veel stikstof opnemen uit de grond. Wij doen metingen en bemesten echt niet zomaar. Laat de boer gewoon zijn werk doen in samenwerking met de natuur. Een boer weet wat zijn gewas nodig heeft", aldus Simon. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]