Ga naar Content

Zandvoortse flatbewoners zijn bang voor brand: water stroomt in meterkast

De bewoners van de Arie Koperflat in Zandvoort maken zich zorgen over hun veiligheid. Ze vrezen brand door kortsluiting nu in één van de appartementen water de meterkast instroomt. "Als de brandweer dit weet, wordt de boel onmiddellijk ontruimd", zegt Jan van Rhijn. Hij woont in de flat en behartigt de belangen van de bewoners.   

Van Rhijn vindt dat Pré Wonen, eigenaar van het uit 1996 stammende appartementencomplex in de Flemingstraat, snel in actie moet komen. Anders gebeuren er ongelukken. "Het is een gegeven dat water en elektriciteit een gevaarlijke combinatie vormen. Dus, Pré Wonen: stuur een calamiteitenteam en los het op." 

Tekst gaat verder onder de video.

Arie Koperflat - NH Nieuws

Er zijn wel onderhoudsspecialisten langs geweest, maar ze hebben de oorzaak niet ontdekt, laat staan dat er maatregelen zijn genomen. Van Rhijn: "De één zegt dat de lekkage komt door het riool, de ander zegt weer dat er iets niet goed is met de waterafvoer die in de betonnen vloer zit. Niemand die het weet, maar er wordt ook niks gedaan om het te ontdekken."

Pré Wonen: "Probleem met meterkast gaan we oplossen"

 

Een woordvoerder van Pré Wonen reageert als volgt op de problemen in de Arie Koperflat:

"We zijn op de hoogte van het water dat in de meterkast druppelt. Zodra de lekkage bij de bovenbuurman is verholpen, is ook het probleem in de meterkast opgelost. Om de situatie tot die tijd veilig te maken is de elektrakast afgeplakt, zodat daar geen water bij kan komen. Morgenochtend komt de loodgieter om de lekkage te verhelpen."

 

"Het klopt dat we aan dit complex over twee jaar groot onderhoud uitvoeren. Dit betekent niet dat we tot die tijd niks doen. Acute problemen (zoals bijvoorbeeld de lekkage) pakken we aan. Omdat de oorzaak van de lekkage in dit geval moeilijk te achterhalen is, konden we dat helaas niet direct oplossen. Onze opzichter heeft nauw contact met de bewoner en informeert hem hierover."

 

"Ook is er onlangs een bouwkundig onderzoek door het BAC (Bouwkundig Adviescentrum) uitgevoerd, waar de bewoner ook bij aanwezig is geweest. Dit onderzoek richtte zich op de buitenkant van het gebouw. Hierbij is onder andere gekeken naar de boxen. Op basis van dit onderzoek bepalen we wat we verder gaan doen."

Van Rhijn vindt dat het allemaal veel te traag gaat. "Er zou een team komen om de leidingen te inspecteren. Ik dacht: die komen meteen. Nou, vergeet het maar. Daar gaan weken overheen. Je komt er gewoon niet doorheen. De communicatie is beroerd. Als je klachten hebt, is het enige wat je hoort dat ze nu niet ingrijpen omdat er in 2025 groot onderhoud staat gepland. Nou, daar zijn we lekker mee. Het kan zo echt niet langer." 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Ger Pol: "Ik slaap slecht." NH Nieuws

In zijn eigen appartement laat Van Rhijn zien wat vocht met zijn woning heeft gedaan. Hij tilt een paar tapijttegels op en vestigt de aandacht op de schimmel. "Heel vervelend", zegt hij, "zeker als je weet dat de verzekering maar een derde deel vergoedt." 

Zorgen

Meer zorgen maakt hij zich om het water dat de woning van buurman Ger Pol binnensijpelt. In de meterkast staat een emmer die het water opvangt, de elektra is provisorisch afgedekt met een vuilniszak. "Deze man doet wat hij kan", zegt Van Rhijn, "maar het is natuurlijk niet afdoende." Pol zelf voelt zich niet veilig. "Ik slaap er 's nachts slecht van. Ik denk maar steeds: het zal toch niet in de fik vliegen?" 

Jonge mensen

Pol behoort tot de oudere categorie in de flat, veel bewoners zijn tussen de 80 en 85 jaar. Maar er wonen ook mensen met jonge kinderen, zoals Petra Jansen, en die maken zich minstens zo ongerust. "Onze berging is helemaal beschimmeld", zegt ze. "Ook de verlichting is aangetast. Ik zou er misschien een nieuw lampje moeten indraaien, maar met al dat water durf ik dat niet. Ja, de flat is verpauperd de laatste tijd." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]