Ga naar Content

66 nieuwe sociale huurwoningen op IJburg

Woningcorporatie Stadgenoot heeft 66 sociale huurwoningen aan de IJburglaan opgeleverd. De woningen zijn vooral bedoeld voor kleine gezinnen en één- en tweepersoonshuishoudens.

Foto: Stadgenoot

De eerste bewoners kregen de sleutels van hun nieuwe woning gisteren uitgereikt. Het nieuwe woongebouw is flexibel in te delen. De installaties kunnen makkelijk verplaatst worden, waardoor ook de indeling van de woningen kan worden gewijzigd.

Het gebouw staat op de kop van het Haveneiland West. Op het dak is een tuin aangelegd die regenwater opneemt en vasthoudt. Het overtollige water wordt via een bufferkelder van de parkeergarage afgevoerd naar het riool. In het complex komt ook een broedplaats voor kunstenaars.

Kunstwerk op de gevel

De gevel van het gebouw is voorzien van een kunstwerk. Het werk, getiteld ‘Solid Flow’, bestaat uit 136 objecten in de vorm van lenzen rondom het gebouw. De verzameling lenzen representeert een onderzoek over de verschillende stromen zand die vanaf de start van het Holoceen (ruim 11.000 jaar geleden) tot nu op de plek van het woongebouw zijn afgezet. Dit is terug te zien aan het kleurverloop van de lenzen rondom het gebouw. 

Kunstwerk Solid Flow - Foto: Stadgenoot

Vrijwel onmogelijk zonder urgentie

Begin dit jaar werd duidelijk dat het zonder urgentie of voorrang vrijwel onmogelijk is om kans te maken op een sociale huurwoning in de stad. Volgens de meest recente cijfers was slechts 0,31 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen bedoeld voor deze groep. Dat zijn er 23 op een totaal van ongeveer 7000 vrijgekomen huurwoningen.

Lees ook