Ga naar Content

Zoek mee naar waterdiertjes in Noord-Hollandse sloten tijdens de Slootjesdagen

Bootsmannetjes, kikkervisjes en zoetwaterpissebedden: zomaar wat diertjes die je tegen kunt komen in de sloten van onze provincie. Sinds maandag tot en met 11 juni zijn de Slootjesdagen. De diertjes die in de sloot leven geven een goede indicatie van de waterkwaliteit, en dus vraagt IVN Natuureducatie iedereen de zoekkaarten, schepnetten en loeppotten tevoorschijn te halen. 

Slootjesdagen - Foto: IVN Natuureducatie
De Slootjesdagen vinden voor de negende keer plaats. Tot en met 11 juni kun je onder leiding van natuurgidsen van IVN Natuureducatie slootjes in de provincie onder de loep nemen. Alle diertjes die je vindt kun je doorgeven op de website Waterdiertjes.nl, waarmee je gelijk meedoet aan een zogenoemd 'burgerwetenschap-project'. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) gaat aan de slag met de verzamelde data.

Bootsmannetjes en poelslakken

Onderzoek naar de biodiversiteit in slootjes is heel belangrijk. "Wat in de sloot leeft, zegt namelijk alles over de waterkwaliteit", vertelt Froukje Rienks van het NIOO. Zo is het bootsmannetje een indicator voor redelijk schoon water, en de poelslak juist een voor vies water. In 2022 waren de meest geziene waterdiertjes in Noord-Holland de zoetwaterpissebed, het bootsmannetje en de vlokreeft. 

"Wat in de sloot leeft, zegt alles over de waterkwaliteit"

Froukje Rienks (NIOO)
Het bootsmannetje is dus niet het waterdiertje dat het vaakst geteld werd vorig jaar in Noord-Holland, wat landelijk gezien wel het geval is. "Wel zat het bootsmannetje op de meeste plekken in Noord-Holland, namelijk in 46 procent van de onderzochte wateren." Dat halen volgens Rienk de andere waterdiertjes niet. "De poelslak zat ongeveer in 25 procent van de gemeten sloten in Noord-Holland, en dat is dus een stuk minder dan landelijk."

Verbetering waterkwaliteit

Met deze opbrengst, scoorde Noord-Holland in 2022 tijdens de Slootjesdagen gemiddeld een biodiversiteitscijfer van 6,7. "Dat is ietsje hoger dan het jaar ervoor, en beter dan het landelijk gemiddelde", vertelt Rienks. Landelijk is het gemiddelde ook gelijk gebleven op de score van 6,5, terwijl Noord-Holland iets doorgroeide in biologische waterkwaliteit.

"De slootjes in de provincie Noord-Holland scoorden in 2021 tijdens de Slootjesdagen gemiddeld een 6,6, en dat is echt een flinke verbetering ten opzichte van vorige metingen die gemiddeld op een 5,7 uitkwamen." Rienks legt uit dat het NIOO samenwerkt met het landelijk platform Waterdiertjes.nl. "Alle waarnemingen die landelijk gedaan worden, worden doorgegeven aan de waterschappen. Zo weten zij weten hoe het ervoor staat met de sloten", vertelt Rienks. 

Waterschappen doet onderzoek naar de grotere binnenwateren, maar kan volgens Rienks niet in alle kleine slootjes meten. "Dus die blijven onderbelicht." Terwijl slootjes zo belangrijk zijn voor de natuur, zwemmen en recreëren: "Slootjes zijn de haarvaten van ons watersysteem. Ze hebben veel interactie met de oevers, en gaan uiteindelijk over in grotere binnenwateren."

Wil je meehelpen in kaart te brengen welke diertjes er in de sloten van onze provincie voorkomen? Zie hier alle activiteiten die er (onder leiding van een gids) de komende dagen te doen zijn in Noord-Holland. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.