Ga naar Content

Bijenzwerm nestelt zich onder fiets in Haarlemse hockeyclub: "Bizar veel meldingen vandaag!"

Een wel heel bijzondere plek voor een zwerm bijen: onder een fietskratje bij hockeyclub H.C. Haarlem nestelden zich zo'n 3.000 geel-zwarte zoemers. 

Bijenzwerm in Haarlem - Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Hoe indrukwekkend de massieve kluit bijen onder het fietskratje ook oogt, voor een ervaren imker als Pim Lemmers is het een peulenschil. Met twee blote handen en zonder enige bescherming tegen de duizenden angels schept Lemmers het bijenvolkje van onder de krat vandaan. 

Volkje, want hoe indrukwekkend het ook klinkt, Lemmers legt uit dat het om een kleine zwerm gaat. "Normaal gesproken haal ik zwermen van zo'n 6.000, 7.000 of wel 8.000 bijen weg."

Dikke honingmagen

Het gebrek aan bescherming heeft alles te maken met het feit dat de bijtjes onderweg waren. "Een bij die zwermt heeft voor drie dagen eten bij zich", vertelt de imker tegen NH. "Hun met eten gevulde, dikke honingmagen zitten hun angels in de weg. Daarom kan ik ze rustig op deze manier weghalen. Een hongerige zwerm is andere koek: die kunnen prikken."

Lemmers heeft het vandaag ontzettend druk. Nadat de fiets bij de hockeyclub vrij van bijen is gemaakt, is hij alweer onderweg naar een hockeygoal in Heemstede waar een ongewenste pluk bijen is neergedaald. Daarna is de 21e hole van een golfbaan in de Houtrakpolder aan de beurt: ook daar is een zwerm gespot.

Autoruiten en fietszadels

Dat er vandaag zo veel bijen zwermen, heeft onder andere te maken met het mooie weer vandaag, vertelt Lemmers. "Bijen zwermen als hun huis te klein is, dan verhuizen ze. Een deel van het volk vertrekt dan." Toch vindt ook hij het grote aantal meldingen van vandaag buitensporig.

"Het is heel bizar, zo veel meldingen. Nu vind ik deze zwerm in Haarlem wel heel leuk, want ik heb iets met bijenzwermen op gekke plekken zoals fietsen of auto's. Dat is echt het leukste om te doen: autoruiten of fietszadels."

Tekst gaat door onder de fotocarrousel.

In Nederland leeft nu nog maar 20 procent van de bijen die dertig jaar geleden rondvloog. Dat er nu ineens zo veel bijen rondzoemen, betekent niet dat we kunnen juichen. "Dit zijn zwermen uit volken die de winter hebben overleefd, het houdt helaas niet in dat het beter gaat met de bijenpopulatie," aldus Lemmers.

De bijen uit Haarlem krijgen een nieuw huis waar ze wél welkom zijn. Lemmers brengt ze naar collega-imkers van wie de bijenvolken de winter niet hebben overleefd. "Ik had net een vrouw aan de lijn die vroeg of ik haar alsjeblieft aan een nieuw volk kon helpen. Zo help je elkaar een beetje."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]