Ga naar Content

De Peiling: welke spelletjes en activiteiten deed jij vroeger op straat?

Als je de hele dag binnen zit, ongezond eet en op je telefoon koekeloert dan word je al snel te dik. En dat blijkt ook uit cijfers van het CBS: een kwart van de jongeren is te zwaar en bij 7 procent is sprake van ernstig overgewicht. Dat was vroeger anders en dus moet de jeugd gewoon weer buitenspelen. Dus help ze eens: welke spelletjes en activiteiten deed jij vroeger op straat? 

Foto: Adobe Stock

Het percentage kinderen en jongeren met overgewicht is de afgelopen jaren flink toegenomen. Van de 2- tot 25-jarigen had zo’n 15 procent in 2014 overgewicht en in 2022 steeg dit naar 17 procent. Bij jongvolwassenen liggen deze percentages hoger: in 2014 kampte 21 procent met overgewicht en in 2022 zo’n 25 procent. Volgens het CBS is dit een zorgelijke ontwikkeling. 

Weinig beweging 

De grootste oorzaak van de stijging lijkt te zijn dat kinderen en jongeren te weinig bewegen. Slechts 29 procent van de jongeren voldoet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Deze richtlijn stelt dat het gezond is voor kinderen tot en met 12 jaar om minimaal een uur per dag aan "matig intensieve inspanning" te doen. Hierbij kun je denken aan lopen of fietsen. 

Buitenspelen 

Ook spelen kinderen nog weinig buiten, wat ook voor veel beweging zorgt. Tikkertje, verstoppertje of elastieken zie je nauwelijks meer in het straatbeeld. Wat zou jij kinderen van nu kunnen aanbevelen om te doen op straat? Laat het ons vooral weten! 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].