Ga naar Content

Noord-Hollandse scholen vragen massaal gratis maaltijden aan voor kinderen in armoede

238 scholen in Noord-Holland hebben zich aangemeld voor gratis maaltijden op school.  Noord-Holland is samen met Zuid-Holland koploper als het gaat om het aantal aanmeldingen. Het ministerie van Onderwijs, het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds hebben de handen ineengeslagen en zorgen ervoor dat leerlingen niet zonder eten op school zitten: "Kinderen moeten bezig zijn met taal en rekenen, niet met het feit dat ze honger hebben."

Uit het archief: Gratis lunch voor Zaanse kinderen in aandachtswijken - Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

Een op de zes scholen in Nederland heeft zich aangemeld voor gratis maaltijden op school. In totaal gaat het om 1300 scholen. Een school komt in aanmerking als dertig procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Waar er eerst gemeentelijke initiatieven waren op scholen, zoals in Zaanstad, zijn nu het Rode Kruis en het jeugdeducatiefonds verantwoordelijk voor de gratis maaltijden.

Het ministerie van Onderwijs heeft dit jaar 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de voedselsteun. Eerder liet minister Dennis Wiersma van Onderwijs weten dat een schoolmaaltijd voor veel kinderen een enorm verschil kan maken: "Ze zijn energieker en doen beter mee in de klas. Daarom gaan we komende maanden op grotere schaal leerlingen helpen aan een goede maaltijd op school."

Veel aanmeldingen Noord-Holland

Dat er zoveel aanmeldingen zijn in Noord-Holland heeft volgens het Rode Kruis onder andere te maken met de bevolkingsdichtheid die groter is: "Naast de hoge bevolkingsdichtheid weten we ook dat Amsterdam het op een na hoogste armoedepercentage heeft.''

"Kinderen moeten bezig zijn met taal en rekenen, niet met het feit dat ze honger hebben."

Danielle Brouwer, Het Rode Kruis

Het Rode Kruis laat weten heel tevreden te zijn met het ruime aantal aanmeldingen, maar het ook zorgelijk te vinden. "Het is zorgelijk dat er zoveel kinderen uit gezinnen komen met een laag inkomen. Kinderen moeten bezig zijn met taal en rekenen, niet met het feit dat ze honger hebben. We hopen dat nog meer scholen aansluiten, want we hebben nog plek voor meer scholen,'' aldus woordvoerder Danielle Brouwer. 

Acht broodjes

Scholen kunnen kiezen voor een maaltijd op school of een boodschappenkaart ter waarde van elf euro per kind waarmee ouders en verzorgers zelf het ontbijt van hun kinderen kunnen kopen. 

Sharon Soeters van basisschool In ‘t Veld in Zaandam houdt zich bezig met het signaleren van armoede bij gezinnen en de betrokkenheid tussen school en ouders: "Wij hebben bewust gekozen voor de maaltijden op school om op deze manier geen onderscheid te maken tussen de leerlingen. Sommige kinderen eten wel acht broodjes. Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar je denkt wel: 'heeft deze leerling vanmorgen wel gegeten?'"

Armoedeschaamte

Dat scholen voornamelijk voor de maaltijden op school kiezen, heeft vaak te maken met armoedeschaamte. "Twee derde kiest voor de maaltijd op school. Bij de boodschappenkaart moeten ouders namelijk zelf aangeven dat zij daar gebruik van willen maken, maar we merken dat daar veel schaamte heerst. Je zegt niet zo snel: 'hoi, ik heb te weinig geld om mijn kind eten te kunnen geven’. Mensen willen dat graag anoniem houden," aldus Brouwer.

Op basisschool In ‘t Veld hoort Soeters soms dat kinderen hun lunch zijn vergeten: "Dat vergeten is, denken wij, helaas vaak tussen aanhalingstekens om te verbergen dat ze geen lunch mee hebben gekregen van hun ouders of verzorgers." 

Daarnaast doet een gezamenlijke lunch ook wat voor de saamhorigheid merkt Soeters: "We merken dat leerlingen blij zijn met de maaltijden en andere dingen krijgen dan dat ze gewend zijn. Bijvoorbeeld volkorenbrood terwijl zij meestal witbrood eten. Iedereen krijgt hetzelfde en dat is goed voor het saamhorigheidsgevoel."

Lees ook