Ga naar Content

Festivalorganisatoren extra alert na dodelijk steekincident bij Solid Grooves

Amsterdamse festivalorganisatoren zijn extra alert na het dodelijke steekincident tijdens het festival Solid Grooves afgelopen zaterdag. Maar dat het afgelopen weekend misging, betekent volgens meerdere organisatoren niet dat geweldsincidenten vaker zullen voorkomen of dat de beveiliging op festivalterreinen niet goed geregeld is. "Ik zie het als incident en niet als iets dat we vaker kunnen verwachten", vertelt Willem Westerman van Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) aan AT5.

Foto: Pixabay

Naast geschrokken, zijn veel van de organisatoren vooral verbaasd over hoe het steekincident bij Solid Grooves, waarbij de 21-jarige Jimmy Schepers om het leven kwam, kon gebeuren. Dat blijkt uit rondgang van AT5 langs verschillende Amsterdamse festivalorganisatoren.

Bij Kasper Jorissen, organisator en woordvoerder van Thuishaven, viel het nieuws rauw op zijn dak. "We zijn geschrokken, verschrikkelijk. Solid Grooves was afgelopen zondag natuurlijk op een nieuwe locatie. Maar je kunt zo'n voorval niet voorkomen; het is pech op pech op pech."

'Moet incident blijven'

Timo Lassche, organisator van evenementen onder verschillende labels, waaronder op het Amsterdam Dance Event (ADE), is duidelijk: 'Dit moet bij een incident blijven'. "Ten eerste vind ik dat organisatoren sowieso hun verantwoordelijkheid moeten nemen qua veiligheid. Maar laten we hopen dat het voorval bij Solid Grooves een incident is, daar moet het bij blijven."

Lassche heeft zelf veel ervaring in de festivalbranche. Hij is zich bewust van de risico's tijdens een festival, maar stelt tegelijkertijd dat er strenge regels zijn wat betreft het inzetten van beveiligers en het controleren bij entree. "Je kijkt naar het profiel van bezoekers. Dit zijn evenementen die we al jaren doen en het is belangrijk dat je de bezoekers goed kent: gedrag, en daarmee het risico."

"Tegen het meenemen van wapens kun je maar heel beperkt iets doen"

Willem Westerman - VVEM

Profileren per risicogroep is volgens Lassche een manier om maatregelen aan te scherpen. "Dit betekent dat je een profiel maakt van je bezoekers. Je moet jezelf als organisatie afvragen of het in een agressief feest kan uitmonden. Daar kan je best wel veel over zeggen; bij een nieuw evenement zet je hem op een hoog risico", legt hij uit. 

Daarnaast is er volgens Lassche in dit geval sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid voor de recente steekpartij en afloop daarvan; namelijk van zowel de festivalorganisatie als de gemeente. "De gemeente geeft een vergunning af, alleen als er een veiligheidsplan is gemaakt. In een zekere zin zijn ze dus verantwoordelijkheid voor dat plan en dus de veiligheid op een festival." 

Risicoprofiel 

Volgens Jorissen is het maken van een risicoprofiel 'absoluut not done'. "Wij maken geen risicoprofiel, volgens mij mag dat niet eens." Met goede beveiliging en fouilleren is er volgens hem bij Thuishaven nooit een vechtpartij. "We hebben veel vaste controle en bezoekers; er is een gemoedelijke sfeer." 

Willem Westerman van VVEM, de brancheorganisatie die evenementen in zijn geheel neerzet, waaronder ook de veiligheid, benadrukt dat het belangrijk is dat 'we afgelopen zondag zien als een incident'. "We betreuren het en praten het voor niemand goed. Tegelijkertijd kunnen we niet tegengaan dat mensen ruzie met elkaar krijgen."

Foto:

De 'constante mix' van maatregelen die worden genomen op een festival hangen volgens Westerman af van 'de omstandigheden die er zijn'. "Risico's nemen we heel serieus, we kunnen nooit 100 procent scoren, zelfs niet met al het personeel dat je hebt."

Over één ding is Westerman duidelijk: vechten kun je niet uitsluiten. "Als mensen willen vechten, zijn wij daar op tegen. We zullen proberen het tegen te houden. Maar tegen het meenemen van wapens kun je maar heel beperkt iets doen." Zo legt hij uit dat er afhankelijk van het evenement meer of minder veiligheidsmaatregelen worden genomen. "Maar we willen niet iedereen als een potentiële verdachte zien."

Veiligheid op één 

Met het oog op evenementen die binnenkort op de planning staan, is het de vraag hoe organisatoren inspelen op het beveiligingsprotocol en of zij extra zijn wakkergeschud. Voor aankomend weekend staat Amsterdam Open Air als een van de eerste festivals in de stad op de planning. 

Een woordvoerder van entertainmentbedrijf ID&T laat weten dat bezoekers er tijdens dit festival op mogen rekenen dat 'de veiligheidsmaatregelen de volste aandacht hebben'. "We steken standaard veel tijd en energie in veiligheidsmaatregelen. Zoals ieder jaar lopen we al die maatregelen nog eens na met de betrokken partijen en daar waar nodig kunnen we de veiligheidsprocedures nog bijschaven. Dat is een continu proces."

Met het oog op de veiligheid doet ID&T geen uitspraken over de veiligheidsprocedures. Wel benadrukken ze dat 'het welzijn en de veiligheid van hun bezoekers altijd op nummer één staan'. 

De Evenementen Vereniging Amsterdam (E.V.A.) geeft aan AT5 aan niet te willen reageren op het voorval op Solid Grooves. Ook MOJO geeft aan inhoudelijk niet op het incident in te gaan. "Wij hebben hier als beleid: we gaan niet in op andere incidenten bij andere festivals", licht de organisatie toe. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]