Ga naar Content

Volendamse maakt met topkok Ramon Beuk boek vol soepen tegen voedselverspilling

De bouillon, de basis van de elke soep, staat al te pruttelen. Jennifer Nannings uit Volendam gaat een van de vijftig recepten uit het kookboek 'Soep Goed' maken. Het boek maakte zij samen met topkok Ramon Beuk en is ook een grote aanklacht tegen voedselverspilling.

Jennifer Nannings maakte met Ramon Beuk het kookboek: Soep Goed. - Foto:

Al dat eten dat overbleef en steeds maar werd weggegooid, was Jennifer al lang een doorn in het oog. Zij herinnerde zich van wintersportvakanties vroeger in Oostenrijk dat daar helemaal geen overgebleven restjes werden weggegooid. "Wij wisten toen precies wat voor soep we de volgende dag zouden krijgen." Met dat idee in het achterhoofd zocht zij contact met Ramon Beuk, die meteen enthousiast reageerde. Want zo'n 9 procent van al het eten wordt weggegooid. En dat komt neer op 34 kilo per jaar per persoon.

Jennifer bij de bouillonpan vol restjes. - NH Nieuws

"In Oostenrijk wordt helemaal niets weggegooid"

Jennifer Nannings

Jennifer maakt vandaag voor ons een koude doperwtensoep met munt. In de bouillon zitten allerlei resten. "Een stukje overgebleven rode ui, wortel, knoflookteentjes die er niet helemaal fris meer uitzien. Je kunt in principe alles er in kwijt." Wat slagroom, geraspte schil van een limoen, gemberwortel, wat zout en peper en klaar is kees. Om af te maken een beetje geitenkaas en munt. Het is een heerlijke zomerse soep geworden.

Gevraagd naar haar favoriete soep komt Jennifer met een erwtensoep. "Niet zomaar een erwtensoep. Mijn oma, die nog in Volendams kostuum liep, voegde aan de snert haar eigen zelfgemaakte gehaktballetjes toe. Die variatie staat er ook in en daar ben ik heel trots op."

Het kookboek 'Soep Goed' is vanaf 6 juni te koop maar nu al te bestellen op www.afonte.nl 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]