Ga naar Content

Rechter: UvA mocht docent Laurens Buijs op non-actief stellen

De UvA hoeft Laurens Buijs niet terug te nemen nadat hij eerder op non-actief werd gesteld. Dat zegt de rechter vanmiddag. Buijs kwam begin dit jaar in het nieuws nadat hij een klokkenluidersmelding deed over het gevaar van doorgeschoten wokisme op de universiteit.

Foto: AT5

Eind april zette de UvA de docent op non-actief, waarna Buijs begin deze maand besloot een kort geding aan te spannen. Buijs was van mening dat de universiteit met het besluit de klokkenluiderswet heeft overtreden. Daarnaast wilde hij dat zijn non-actiefstelling teruggedraaid zou worden.

Uitspraken

De universiteit zette Buijs op non-actief nadat hij op sociale media UvA-collega's en wetenschappers wegzette als 'monsters', 'extremisten', 'corrupt' en 'levensgevaarlijk'. De universiteit deed dat in het kader van een veilige werkomgeving en de veiligheid van wetenschappers. Volgens Buijs zelf deed hij die uitspraken pas nadat hij te horen had gekregen dat hij op non-actief werd gesteld.

"Het doen van een klokkenluidersmelding is geen vrijbrief voor wangedrag"

De rechter in het vonnis

Omdat Buijs niet op non-actief werd gesteld om zijn melding, maar vanwege 'diens grensoverschrijdende communicatie en weigering zich te houden aan instructies van de UvA', handelt de universiteit niet in strijd met de wet, oordeelt de rechter. Die feiten vallen volgens de rechtbank niet onder de klokkenluidersbescherming.

'Op de man'

"De manier waarop Buijs tekeer is gegaan tegen collega's en bestuurders gaat echt alle perken te buiten", aldus de rechter in het vonnis. "Het doen van een klokkenluidersmelding is geen vrijbrief voor wangedrag. Het mag knetteren, in de woorden van meneer Buijs, maar dan wel op de inhoud en niet op de man."

Aan universiteitsmedium Folia laat Buijs weten dat hij zich niet bij deze uitspraak neerlegt:  "Ik ben gepakt en met de grond gelijkgemaakt, maar ik ga in elk geval in hoger beroep. Al was het maar omdat ik wil horen wat een hogere rechter van mijn argumentatie vindt, want deze rechter heeft er niets over gezegd."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]