Ga naar Content

Vertrek Van der Sar niet dé oplossing, denken Ajax-fans: "Had hem nog een jaar gegeven"

Het nieuws van het vertrek van Edwin van der Sar bij Ajax slaat in als een bom. De algemeen directeur stapt op na een teleurstellend seizoen, waarin er geen plaatsing voor de Champions League werd behaald. Daardoor is de chaos bij de Amsterdamse club compleet. Reden genoeg om de sfeer onder de supporters van Ajax te polsen. "Edwin is en blijft een icoon van de club, als speler en als directeur."

Edwin van der Sar op de tribune bij Ajax - Foto: Orange Pictures

Buiten het stadion merk je niets van de hevige brand die binnen Ajax woedt. Bij de Johan Cruijff Arena staan enkel wat toeristen, die zich vergapen aan de hoge tribunes en die aan het wachten zijn voor ze naar binnen mogen voor de stadiontour. Tina en Paul uit Nürnberg staan van een afstandje rustig het stadion van de nummer drie van de Eredivisie te bewonderen. De twee zijn op fietsvakantie vanuit hun thuisplaats. Het grote nieuws van vanochtend hadden ze nog niet gehoord, ondanks dat ze beweren grote Ajax-fans te zijn. "Van der Sar, dat is die keeper toch? Waarom moest hij weg?"

Willem en Jeroen zijn iets beter geïnformeerd. Ze werken in de buurt van het stadion en lopen op hun gemakje een rondje langs de voetbaltempel tijdens hun pauze. "We hoorden het nieuws vanochtend in de wandelgangen, ja", aldus Willem. "Ik vind het wel ironisch dat iedere keer dat de club niet landskampioen wordt de directie en de trainer moeten oprotten. Denk je dat ze volgend seizoen dan automatisch wél kampioen worden?", stelt Willem een retorische vraag.

Tekst loopt door onder de foto's.

"Als ze een coach met heel veel ervaring aantrekken, kan het misschien wel werken", antwoordt Jeroen. De ander: "Ja, het zou kunnen, maar het duurt altijd wel even voor je als coach een band hebt met je nieuwe spelers en vice versa." De mannen denken dat er met het vertrek van Van der Sar een hoop kennis verloren gaat. "Ik vind het zonde van de ervaring die Van der Sar heeft. Ze hadden hem nog een jaar moeten geven om te kijken wat hij hiervan heeft geleerd."

"Ik heb hem een week geleden nog uitgebreid gesproken, toen was hij nog heel strijdbaar"

Fabian Nagtzaam, directeur supportersvereniging Ajax

Voor Fabian Nagtzaam, directeur van de supportersvereniging van Ajax, kwam het vertrek van de 130-voudig international niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. "Ik heb hem een week geleden nog uitgebreid gesproken, toen was hij nog heel strijdbaar. In die zin was het dus wel verrassend. Maar als je naar het afgelopen seizoen kijkt niet. Ik vind dat mensen wel een tweede kans verdienen, maar dat is aan hem zelf."

"Ik kan me voorstellen dat hij moegestreden was, zoals hij zelf zei. Hij heeft zich 24 uur per dag en zeven dagen in de week met Ajax beziggehouden", vervolgt Nagtzaam. Als zeer betrokken supporter van de Amsterdammers heeft hij weinig goede herinneringen overgehouden aan het afgelopen voetbaljaar. "Dit seizoen was echt een rollercoaster. Er is van alles niet goed gegaan. Zeker ook op technisch vlak, waar Edwin onderdeel van was."

Ajax-dna

Maar één ding wil de directeur van de supportersvereniging duidelijk maken: "Edwin is en blijft een icoon van de club, als speler en als directeur. Hij heeft ons vele successen gebracht en had altijd oog voor de supporters. Op dat vlak zijn we dus positief over hem." Hij spreekt ook gelijk zijn wensen uit voor de opvolger van Van der Sar. "Wat wij hopen is dat diegene veel Ajax-dna heeft. De naam van Jordi Cruijff valt veel, hij is natuurlijk door zijn vader voor altijd verbonden aan Ajax."

"Ik weet niet of het lek nu boven is, of het probleem bij Van der Sar zat", stelt Nagtzaam. "We zijn allemaal teleurgesteld, maar in sport kan je nou eenmaal niet altijd alles winnen. De hele directie moet er nu voor zorgen dat Van der Sar goed wordt opgevolgd. Het enige wat wij willen is een succesvol Ajax op het veld."

Lees ook