Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Chaos bij Ajax compleet: Edwin van der Sar stapt op als algemeen directeur

30 mei 2023, 09.42 uur · Aangepast 30 mei 2023, 09.57 uur · Door Sport

Edwin van der Sar stapt op bij Ajax. De algemeen directeur trekt zijn conclusies na een dramatisch verlopen seizoen van de Amsterdamse club. De 52-jarige Van der Sar ziet geen toekomst meer voor zichzelf bij Ajax, waar het afgelopen seizoen op vele fronten misging. "Na bijna elf jaar in de directie ben ik op", zegt Van der Sar.

Foto: Edwin van der Sar - Pro Shots/Edwin Bakker

De 130-voudig international werd in 2016 algemeen directeur bij Ajax. Eerder was hij directeur marketing bij de club. Onder zijn bewind verliepen de eerste seizoenen zeer succesvol met als hoogtepunt de plek in de halve finale van de Champions League in 2019. Samen met Marc Overmars en trainer Erik ten Hag vormde Van der Sar een gouden combinatie. "We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest", zegt hij op de website van Ajax.

"Na bijna elf jaar in de directie ben ik op"

Vertrekkend Ajax-directeur Edwin van der Sar

Na de affaire rondom Overmars, het vertrek van Ten Hag en de grote chaos van het afgelopen seizoen groeide de kritiek op Van der Sar. Het wegsturen van Alfred Schreuder, de onduidelijkheid rondom trainer John Heitinga, het lange uitblijven van een technisch directeur en de interne strubbelingen maakten het vertrek van Van der Sar onontkoombaar.

Teleurstellend seizoen

Afgelopen weekend verloor Ajax met 3-1 op bezoek bij FC Twente. Daardoor eindigden de Amsterdammers het seizoen als derde waardoor het komend seizoen geen Champions League speelt. Voor Ajax is dit het slechtste seizoen in de afgelopen veertien jaar. 

Van der Sar wilde de afgelopen week niet teveel chaos creëren, maar heeft dus nu de knoop doorgehakt. "Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen. Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen", aldus Van der Sar.

Pier Eringa, voorzitter van de RvC, reageert op het vertrek. "Maar zijn besluit stond vast en wij hebben dat te respecteren. Het afgelopen seizoen is niet representatief voor de totale periode van Ajax onder zijn leiding." De taken van Van der Sar worden overgenomen door de zittende directie. Eringa hoopt snel na 1 augustus de nieuwe samenstelling van de directie rond te hebben. "Onze ambitie daarbij is om iemand met een Ajax-achtergrond in de top toe te voegen."