Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Ouders overleden Sep (13) beklimmen Alpenreus voor KWF : "Hij helpt ons de berg op"

28 mei 2023, 09.05 uur · Aangepast 28 mei 2023, 10.01 uur
Door Tom Jurriaans · Foto: NH/ Tom Jurriaans

Het wordt niet alleen fysiek maar ook mentaal een zware tocht voor Team Sep. Komende donderdag beklimmen 19 vrienden, familieleden en buren van de Alkmaarse Sep Koopman de Franse Alpe d'Huez. Allemaal om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Sep overleed in 2021 op 13-jarige leeftijd aan een hersentumor: "Op deze manier willen we hem eren en zorgen dat onze zoon niet vergeten wordt", vertelt vader Bob Koopman.

"Mijn moederinstinct zei dat er iets niet klopte", vertelt Daphne Drupsteen, toen haar zoontje Sep tijdens een vakantie in Duitsland na een middagje midgetgolfen uit het niets over begon te geven. Er werd nog even gedacht dat de Sep zenuwachtig was voor het nieuwe schooljaar op de middelbare school. Maar zo zat Sep niet in elkaar. "Hij had hoofdpijn en was echt de weg kwijt en viel veel af. Het klopte gewoon niet."

Een onderzoek in het ziekenhuis volgde en toen vader Bob gebeld werd wist hij meteen dat het helemaal fout zat. "We kregen te horen dat hij een hersentumor had zo groot als een tennisbal. Je kunt het niet geloven en eigenlijk kunnen we dat nog steeds niet. We hebben nog steeds het idee dat hij ieder moment hier naar binnen komt rennen."

"Ga ik dood?", vroeg Sep aan ons. Dan zakt de grond onder je voeten weg. Wat moet je dan tegen hem zeggen? Hij snapte het niet", vertelt Bob met tranen in zijn ogen. Er volgde een strijd tegen kanker met operaties, chemokuren en bestraling maar de tumor was zo heftig dat Sep uiteindelijk overleed.

"Sep zei zelf: 'ik ben blij dat ik het ben en niet iemand anders', hij was zo ontzettend dapper"

Bob Koopman, vader van Sep
Foto: Sep Koopman - Eigen foto

Sep overleed op 18 november 2021, een paar dagen na zijn dertiende verjaardag. Hij bleef moedig tot het einde. "Hij bleef altijd optimistisch en gaf elke dag een acht ondanks het feit dat hij enorm opgezwollen was door de medicatie en daardoor niet meer met vriendjes kon spelen. Sep zei zelf: 'Ik ben blij dat ik het ben en niet iemand anders'. Hij koos voor euthanasie, maar dat heeft hij uiteindelijk niet meer gered. Hij was zo ontzettend dapper."

Een jaar na het overlijden van Sep wordt hij samen met buren, vrienden en familieleden herdacht tijdens een borrel. Bob: "Sep vond dat we het leven moesten vieren. Een buurman kwam op die dag met het idee om met een groepje de Alpe d'Huez te beklimmen en geld op te halen voor het goede doel. Daarmee eren we Sep en andere kindjes die aan kanker zijn overleden. Ja, dan kunnen wij niet achterblijven", aldus moeder Daphne, die de berg wandelend gaat bedwingen.

Team Sep

Eén keer per jaar verandert de Franse berg Alpe d'Huez in Alpe d'HuZes. Op die dag beklimmen zo'n 5.000 deelnemers lopend of op de fiets - maximaal zes keer - die steile berg, om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Team Sep bestaat uit 19 mensen die inmiddels al meer dan 44.000 euro hebben opgehaald. "We krijgen ook donaties uit heel onverwachte hoek, zelfs van mensen die je niet kent, dat geeft zo'n goed gevoel."

In onderstaande video vertellen Daphne en Bob over hun overleden zoontje Sep en hun deelname aan Alpe d'HuZes. De tekst loopt door onder de video.

Ouders overleden Sep (13) beklimmen Alpe d'Huez voor KWF : "Hij helpt ons de berg op" - NH Nieuws

Voor Daphne en Bob helpt het beklimmen van de alpenreus ook in het verwerkingsproces. "Het is niet alleen heel tof dat je de berg opgaat, maar je bent er ook de hele tijd bezig", vertelt Daphne. "Je krijgt veel mooie berichten en dat sterkt je ook in je dagelijkse leven. Als we zo meteen over de finish gaan, denk ik dat dat ook heel raar voelt. Dan is het voorbij, en dan?"

Maar dat Team Sep de berg bedwingt staat volgens het stel vast. "Ik kan nog moeilijk bevatten hoe groots het is. Mensen zeggen dat je naar boven wordt gedragen en dat je er echt van moet genieten, dat gaan we ook echt doen", vertelt Daphne. "En Sep helpt ons de berg op", vult Bob aan. "Zijn naam staat ook op onze rug en hij kijkt mee over onze schouder, daar ben ik van overtuigd."

Kijk live naar Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes is een jaarlijks evenement op de berg Alpe d'Huez in Zuid-Frankrijk. Op donderdag 1 juni gaan ruim 5000 mensen fietsend, wandelend of hardlopend de berg op, maximaal zes keer. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker.

Precies 693 Noord-Hollanders doen mee en NH is erbij! Verslaggever Rachel Morssink is de hele week in Frankrijk om verslag te doen voor tv, radio, website en social media.

Op donderdag 1 juni kijk je van 09.00-17.00 uur naar een live-uitzending van Alpe d'HuZes op tv bij NH. De registratie is een samenwerking tussen andere regionale omroepen en SBS6.