Ga naar Content

Deze Helioheroes gaan op armkracht Oostenrijkse berg op

Puur op armkracht twintig kilometer een steile Oostenrijkse berg oprijden met een handbike. Ellen en Eelco gaan ervoor, ondanks hun lichamelijke beperking. Gemakkelijk is het niet. De weg er naartoe is er een met pieken en dalen, zo zie je in bovenstaande video.

Handbikers Eelco en Ellen trainen maandenlang om Oostenrijkse berg te beklimmen - Foto: NH / Koen Bugter

Over een kleine maand strijden 14 teams van de Nederlandse revalidatiecentra op de Kaunertalergletscherstrasse in Oostenrijk om als eerste de top te bereiken. Ook het team van Heliomare uit Wijk aan Zee doet mee: de HelioHeroes. Waar Ellen en Eelco deel vanuit maken. Er wordt nu volop getraind. 

Op 22 juni moet het gebeuren. Dan moet de top, met hier en daar een stijgingspercentage van maar liefst veertien procent, worden beklommen. Ellen Kampman doet voor de tweede keer mee en werd bij vorige editie door haar uiterste krachtsinspanning uitgeroepen tot 'Rookie of the Year'. Door ademtekort moest zij het laatste stukje geholpen worden en kreeg zij behulpzame duwtjes. "Dit keer heb ik als doel om de top op eigen kracht te halen."

Steunen

De handbikers worden begeleid door een team van Heliomare en zij hebben stuk voor stuk een persoonlijke buddy die hen tijdens trainingen en de klim begeleidt. De afgelopen weken hebben de deelnemers allerlei inzamelingsacties gehouden om de reis te bekostigen. "Mochten mensen ons materieel en de overnachting van de vrijwillige buddy's financieel willen ondersteunen dan zouden we dat geweldig vinden," aldus Kampman.