Ga naar Content

Opnieuw school dicht na bedreiging in Amsterdam-Oost: vierde dit jaar

Middelbare school Spinoza20first in Amsterdam-Oost is vandaag gesloten vanwege een digitale dreiging waarin werd gesproken van een schietpartij. "Hoe kan dit bij ons gebeuren?"

Foto:

Jan Paul Beekman, rector van de school, kreeg gisteravond van een collega te horen dat er een Snapchat bericht rondging waarin gedreigd werd met een schietpartij. "Ik schrok heel erg en we hebben gelijk de politie ingeschakeld die meteen actie hebben ondernomen", laat hij weten. 

Vierde bedreiging dit jaar

Het is al de vierde school die dit jaar jaar door een bedreiging wordt gesloten. Eerder gingen in April scholen in Amsterdam-Zuidoost, Zaandam en Huizen dicht. In Amsterdam-Zuidoost werd er een verontrustend TikTok-bericht gedeeld waarnaar het schoolbestuur van Zonova besloot de school te sluiten. 

In Zaandam ontving de middelbare school het VMBO Pascal Zuid ook een dreigmail waarin foto's te zien waren van een vuurwapen. Uit voorzorg gingen er vervolgens ook twee andere scholen in dezelfde buurt dicht. Twee minderjarige jongens werden vastgehouden op verdenking en in bewaring gesteld voor twee weken. 

Een paar dagen na de gebeurtenis in Zaandam, was het raak in Huizen. Daar besloot basisschool de Ark ook dicht te gaan. Niemand werd aangehouden.

Onderzoek naar dreiging

De politie doet op dit moment onderzoek naar de dreiging aan het adres van Spinoza20first, maar kan over de aard en ernst geen uitspraken doen. Op dit moment vinden ook de eindexamens plaats, en in samenspraak met de school heeft de politie besloten die elders te laten plaatsvinden. 

Aan het einde van de middag heeft de school weer contact met de politie en zal er een beslissing worden gemaakt over wanneer de school weer open kan.

Lees ook