Ga naar Content

Binnenstad Amsterdam loopt weer helemaal vol en het wordt alleen nog maar drukker

Voor bewoners van Amsterdam en ook voor de gemeente was het voor corona vaak een doorn in het oog: de enorme drukte in het centrum en hordes toeristen die de stad overspoelden. Niet zelden met de nodige overlast als gevolg. Door corona nam die drukte flink af, maar inmiddels is het oude peil alweer zo goed als bereikt en dreigt het de komende jaren nog drukker te worden.

Drukte in Amsterdam - Foto: NH Nieuws

De drukte in de stad is onder andere af te lezen aan het aantal toeristische overnachtingen. Dit liep volgens het CBS in 2019 op tot ruim 18 miljoenen overnachtingen op jaarbasis. In de coronajaren klapte dit aantal enorm in, maar vorig jaar liep het aantal overnachtingen alweer op tot bijna 15,8 miljoen. In de eerste drie maanden van dit jaar ligt het aantal overnachtingen al op enkele duizenden hoger dan in de eerste kwartaal van 2019.

Gemeente weert 'overlasttoeristen'

De overlast van het toerisme bracht de gemeente tot de campagne Stay Away. Deze werd eind maart gelanceerd. Het is een online campagne die zich richt op zogenoemde overlasttoeristen; deze worden ontmoedigd om naar Amsterdam te komen.

"Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden, kiezen we nu voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei", liet wethouder Sofyan Mbarki van Economische Zaken en Aanpak Binnenstad eerder op de site van de gemeente weten.

Vragen die NH de gemeente aanvullend stelde over het onderwerp werden vandaag niet beantwoord.

"Horecaondernemers zien geen oplossing in de Stay Away campagne"

Pim Evers, Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam

Maar niet iedereen is blij met die campagne. "De horecaondernemers zien hier helemaal geen oplossing in", zegt Pim Evers, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de Koninklijke Horeaca Nederland. "Je moet gewoon veel meer sturen op het gedrag van de bezoekers, in plaats van ze weg te sturen. We hebben niet minder bezoekers nodig, maar we hebben behoefte aan respectvolle bezoekers."

"Het is als een schoolklas waar geen docent voorstaat", legt Evers verder uit. "Dat gaat fout, dan gaan kinderen zich ook misdragen. De gemeente zou zich moeten toeleggen op handhaven en zorgen dat het in ieder geval veilig is."

'Het hoort er een beetje bij'

Evers erkent overigens dat het inderdaad weer behoorlijk druk wordt en snapt dat niet alle bewoners hier blij mee zijn: "Er zijn weer een hoop mensen in de stad, dat zien wij ook. Volgens cijfers van het gemeenteonderzoek waar wij ons op baseren gaan we dit jaar weer richting het niveau van 2019 en daar gaan we volgens de verwachtingen volgend jaar waarschijnlijk overheen. Maar als het veilig is en de overlast in de hand wordt gehouden door goede handhaving, dan hoort het er ook een beetje bij in het centrum van de stad."