Ga naar Content

Winnend AZ houdt druk op Ajax na gemakkelijke middag tegen NEC

Een gemakkelijke middag voor AZ op bezoek bij NEC. Zonder de steun van uitfans werd het 3-0 voor de Alkmaarders. Grote man was Jesper Karlsson met twee goals, Jordy Clasie scoorde de andere treffer. Door de overwinning is plek vier zeker en is de derde plek ook nog binnen bereik. 

Jesper Karlsson was belangrijk met twee goals - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

AZ was er na de Europese kater (binnen en buiten het veld) erop gebrand om zich te herstellen in de eredivisie. De intenties van de Alkmaarders werden in de openingsfase meermaals duidelijk via schoten van Sven Mijnans (op Jasper Cillessen) en Jesper Karlsson (net naast). De Zweed was even later wel trefzeker. Vangelis Pavlidis legde de bal breed op Karlsson en hij verschalkte Cillessen: 0-1.

Karlsson dacht ook het eindstation van de tweede Alkmaarse treffer te zijn, maar daar stak de VAR een stokje voor. In aanloop naar het doelpunt bleek Myron van Brederode, die Jens Odgaard verving, buitenspel te staan. Die verdubbeling van de voorsprong kwam er vlak voor rust alsnog. Jordy Clasie zette een aanval op, vond Pavlidis en schoot raak: 0-2. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

AZ juicht na een doelpunt in Nijmegen - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

De middag werd nog zonniger voor AZ na een snelle goal na de rust. Karlsson kreeg de bal van Pavlidis en schoot raak achter Cillessen. Deze keer bleef zijn treffer wel staan en hielp de Alkmaarders daarmee in het zadel: 0-3. Pedro Marques kwam gevaarlijk door, maar Sven Beukema kon op tijd ingrijpen.

In de slotfase was er nog een mooi moment voor Zinho Vanheusden. De huurling van Internazionale maakte zijn eerste minuten sinds januari. Dirk Proper kreeg nog rood na een overtreding op Clasie, maar de zege kwam niet meer in gevaar voor AZ. Door de driepunter houdt AZ de druk op Ajax, omdat het maar twee punten minder heeft. De Alkmaarders spelen volgende week thuis tegen PSV, terwijl Ajax tegen FC Twente moet. 

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara (Vanheusden/80), Beukema, Hatzidiakos, Kerkez; Clasie, Reijnders, Mijnans (D. De Wit/64); Van Brederode (Lahdo/64), Pavlidis, Karlsson

Lees ook