Ga naar Content

Wolf op dag lopen van Waterleidingduinen: "Als damhert zou ik mij wel zorgen maken"

De wolf is al een poosje in het land en rukt op richting het westen. Onlangs dook het roofdier op bij het Utrechtse Maartensdijk, ruim 50 kilometer van de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort. Als er een reisgids voor wolven zou bestaan, dan zou daar zoiets instaan als: 'een beetje druk, maar eten genoeg.' Zou de wolf kunnen aarden in dit natuurgebied? 

"Ik zou me als damhert wel een beetje zorgen gaan maken." Volgens roofdierenexpert Jaap Mulder is alles mogelijk. "Het is geen doel van de wolf of zo. Je kunt het niet voorspellen. We weten wel dat zwervende jonge wolven op zoek zijn naar twee dingen: een territorium, een leefgebied met voldoende voedsel, en een partner. De eerste wolf die bij ons in de duinen komt, zal geen partner vinden, maar wel voldoende prooi. Die zou zich daar kunnen vestigen."

"We hebben gemerkt dat wolven overal kunnen komen. Obstakels zijn voor wolven blijkbaar goed te overwinnen. Ze zwemmen over water, lopen over wegen. Er zijn zwervende dieren gefilmd die voor een auto uitlopen of dwars door een dorp heen. Ze zullen niet zomaar in het centrum van Amsterdam terechtkomen, maar in de buitenwijken wel."

Tekst gaat door onder de foto. 

Foto:

Eerder al zei de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst (Openbare ruimte en Groen) dat de wolf van harte welkom is. Liever niet in het centrum van de stad, maar wel zo'n 40 kilometer verderop, in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het stikt daar van de damherten. Ze vreten alles kaal en ondanks de hekken rondom het gebied lopen ze door woonwijken en langs de spoorwegen.

Uit noodzaak zijn er sinds 2016 al zo'n 14.000 damherten afgeschoten. "Er wordt beheerd hier", zegt boswachter Martin Jonker. "Een wolf zou ons hierbij kunnen helpen inderdaad."

Tekst gaat door onder de foto. 

prooi - Foto:

De wolf heeft zich nog niet laten zien in het duingebied, maar dat kan volgens expert Mulder morgen zomaar anders zijn. "Met een beetje geluk kan een wolf van bijvoorbeeld Naarden naar Zandvoort lopen in één lange nacht."

Te druk, te klein

En dan is het nog maar de vraag of die wandeltocht de moeite waard is. Het gebied is volgens boswachter Jonker voor de wolf te druk en ook te klein. "Als je ziet hoeveel publiek hier komt. Het is gewoon ontzettend druk voor een wolf. Als ik een wolf was zou ik er gek van worden."

En of Jonker zelf een beetje op de wolf zit te wachten: "Aan de ene kant is het hartstikke mooi als de wolf deze kant opkomt. Aan de andere kant denk ik ook: 'we zien wat de wolf aanricht onderweg ergens naartoe.' Naast biodiversiteit en natuurbelang zijn we natuurlijk ook een recreatiegebied waar jaarlijks 1 miljoen mensen komen. En die vinden daar ook wat van. De tijd zal het leren hoe dat samengaat."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]