Ga naar Content

Huizer 'Zwerfinator' Dick Bos haalt zakken vol zwerfafval op

Gewapend met een grijper en een boodschappentas, gaat Zwerfinator Dick Bos de strijd aan met het zwerfafval in zijn omgeving. “Kijk, daar ligt bijvoorbeeld een kroonkurk!”, het geoefende oog van Bos speurt de grond af naar afval. Binnen een mum van tijd heeft hij zakken vol. 

Huizense 'Zwerfinator' Dick Bos raapt zwerfafval op. - Foto: Pieter Witte

Dick Bos is 55 jaar oud, getrouwd, en woont al 23 jaar in Huizen. Van beroep is hij IT'er. Hij raakte geïnspireerd door de ‘Zwerfinator’, toevallig ook een IT'er van huis uit. De man achter de Zwerfinator, Dirk Groot, raapt en documenteert zwerfafval. Ook verzamelt hij alle nodige informatie om tot een gerichte aanpak van de achterliggende oorzaken van zwerfafval te komen. 

Plastic soup

Omdat Dick in de coronaperiode veel tijd had en meer moest bewegen van zijn diëtist, kocht hij zijn eigen grijper en ging aan de slag. "Ik erger me wild aan dat rond waaiend plastic in mijn omgeving, via de sloot en de rivier in zee beland", zegt Bos over zijn motivatie. "Zo help ik mee aan het voorkomen van de 'plastic soup'."

Bos heeft zijn kantoor aan de Huizermaatweg in Huizen en de directe omgeving is dankzij zijn toedoen brandschoon. Maar als we even een paar minuten lopen naar het nabijgelegen grasveld met picknicktafel komen we al meer dan genoeg zwerfafval tegen.

De boodschappentas is al snel gevuld met zwervend plastic, lege blikjes energydrank, andere drankverpakkingen en snoeppapier. Dat noemen ze ‘hotspots’: het bekende afval als blikjes en plastic maar ook de beruchte plekken waar zwerfval zich verzamelt en vaak blijft liggen.

"Ik erger me er wild aan dat rond waaiend plastic in mijn omgeving, via de sloot en de rivier in zee beland"

Dick Bos

Tegenwoordig loopt hij gemiddeld drie keer per week zo'n vier tot soms negen kilometer. Dit levert vier tot vijf stampvolle zakken afval op die Bos netjes verdeelt over de prullenbakken die hij onderweg tegenkomt. Soms loopt zijn vrouw met haar eigen grijper mee.

"Kijk, deze routes heb ik al gelopen." Bos houdt waar hij heeft gelopen bij in een app op zijn telefoon. Is een route net gelopen door hem of een collega-zwerfinator dan kleurt deze groen. Is de route een tijdje niet gelopen dan wordt deze oranje of rood.

Trots

De oprit van de A27 in Huizen is ook een beruchte hotspot met veel zwerfafval. Als je vraagt waar Bos het meest trots op is dan vertelt hij lachend dat hij deze heeft schoongemaakt toen de oprit voor werkzaamheden was afgesloten.

Andere gemeenten

De gemeente Huizen heeft al sinds 2017 een particulier initiatief. Via deze organisatie worden er diverse schoonmaakacties georganiseerd. Soms helpt zelfs de burgemeester, Niek Meijer, mee met schoonmaken. 

De gemeente Laren biedt een ‘opruimpakket’ aan, nadat je een gebied(je) hebt geadopteerd. In zo'n pakket zitten een grijper, handschoenen en een goed zichtbaar geel hesje. 

Als particulier bij de gemeente Gooise Meren en in Blaricum, Eemnes en Laren kun je wel een initiatief indienen voor het opruimen van zwerfafval. De gemeente gaat dan meedenken en helpen. Hoe dat er uit ziet hangt af van het initiatief.

Een schone oprit van de A27 dankzij Dick Bos. - Foto: Pieter Witte

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt:

Bij Han Brakkee van de Gemeentewerf Huizen, Ambachtsweg 13, 1271 AL Huizen, kun je doordeweeks van 08.00 tot 16.00 terecht als je een hesje en grijper wilt ophalen. 

Hier of bij de beheerder Gert Jan van Dommelen (06-53227713) kunnen ook hesjes en grijpers aangevraagd worden.