Ga naar Content

Stakers Uithoornse verffabriek willen menselijke maat terug: 'Je verwacht meer gevoel'

Een unicum in de geschiedenis van de verffabriek. Zo noemt Leen van Mever de staking van het personeel van PPG Coatings in Uithoorn. Hij en zijn collega's willen er geen 7 procent, maar 14,3 procent loon bij, om zo op z'n minst in de buurt te komen van compensatie voor de gigantische prijsstijgingen van het afgelopen jaar. "Maar ze geven niet thuis, dat is heel wrang."  

Staking PPG Coating Uithoorn - Foto: FNV

Van Mever werkt inmiddels bijna dertig jaar voor het coatingbedrijf aan de Amsterdamseweg, dat van oudsher gespecialiseerd is in coatings voor huizen. Na meerdere fusies en overnames is de fabriek in handen gekomen van het Amerikaanse PPG Industries, vertelt hij. "Die waren in Europa vooral groot in lak voor auto's. Dus dit paste er mooi in." 

Voor wie nog geen door de wol geverfde kenner van de industrie is: PPG Industries verkoopt in Nederland verf onder de namen Histor, Sigma en Rambo en is 's werelds grootste speler in de branche. En daar zit volgens Van Mever de crux: door de schaalvergroting is de menselijke maat verdwenen, klaagt hij. "Dit is de eerste keer dat we zo ver zijn, dat voelt heel apart." 

"Ook in cruciale processen staakt meer dan de helft van het collega's"

Leen van Mever

Van Mever merkt het zelf ook in zijn portemonnee, maar is als FNV-kaderlid vooral bezorgd om de koopkracht van de 'onderkant van het loongebouw'. "Het gaat mij om de solidariteit", vertelt hij.

Thuisklussers

Bij de directie is die solidariteit ver te zoeken, vindt hij. "Ze hebben in coronatijd veel winst gemaakt", verwijst hij naar de stijgende vraag naar verf door alle thuisklussers in die periode. Daar ziet het personeel dus te weinig van terug, vindt ook vakbond FNV, dat de tweedaagse staking steunt. "Maar ze keren wel 12 procent dividend uit. Je verwacht er meer gevoel bij."  

Hoewel er in de Uithoornse fabriek geen continuprocessen worden gedraaid, gaat het bedrijf zeker iets merken van de staking, garandeert Van Mever. "Ook in cruciale processen staakt meer dan de helft van de collega's, dus ook tankauto's kunnen niet gelost worden en de kwaliteitsbewaking gaat het ook merken." 

Bal bij directie

Behalve in Uithoorn heeft PPG ook productielocaties in Tiel en Amsterdam en Den Bosch. "De staking is gisteren in Tiel afgetrapt", vertelt FNV-bestuurder Erik de Vries. "Vandaag heeft Uithoorn het stokje overgenomen." Hij benadrukt dat de bal bij de directie ligt. "Als ze bellen, zitten wij heel snel aan tafel om te praten."

Ook morgen wordt er in Uithoorn gestaakt. Als de directie niet belt, stelt de vakbond de verfgigant meer stakingsdagen in het vooruitzicht. "Dan gaan er volgende week ook in Amsterdam dingen gebeuren." 

René Latten van PPG Noord-Europa laat weten dat ongeveer de helft van het personeel staakt en het bedrijf de productie daarom heeft teruggeschroefd. "Ons bod is eerlijk en schappelijk. Het is zelfs hoger dan de landelijke cao waarover de VVVF tot een akkoord is gekomen", aldus Latten. "We vragen de vakbondsleden nadrukkelijk hun standpunt te heroverwegen en akkoord te gaan met het bod."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]