Ga naar Content

De Peiling: ik vind het prima dat cash geld verdwijnt

Pinnen wordt steeds meer het nieuwe normaal in Nederland. In steeds meer winkels of horecagelegenheden is het niet meer mogelijk om met contant geld te betalen. Voor 1 op de 7 Nederlanders betekent het dat ze uitgesloten dreigen te worden, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel.

Cash geld - Foto: NHNieuws

Zo'n 18 procent van de Nederlanders betaalt vrijwel alles met contant geld, blijkt uit het Hart van Nederland-onderzoek, en 14 procent zou zelfs weigeren om naar een pin-only zaak te gaan. Het gaat hier vooral om mensen tussen de 30 en 50 jaar. Mensen boven de 65 pinnen relatief juist het vaakst. Toch pleit ouderenbond ANBO dat er op bepaalde plekken altijd cash geld wordt geaccepteerd. Zij vinden dat er in gemeentelijke instellingen, ziekenhuizen en apotheken een acceptatieplicht geregeld moet worden. 

Pin-only

Op dit moment is al 6 procent van de zaken pin-only, net zoveel als het aantal ondernemingen dat alleen contant geld accepteert. Volgens de Betaalvereniging neemt het aantal pin-only zaken wel toe. 83 procent van de Nederlanders zou het erg vinden als contant geld verdwijnt, tegenover 16 procent die het niet erg vindt en 1 procent die er geen mening over heeft. 

De belangrijkste redenen voor mensen om met cash geld te willen betalen zijn:

  1. Met pinnen is de controle van de overheid te groot (42%)
  2. Uit principe (27%)
  3. Het is betrouwbaarder (27%)
  4. Ik wil niet dat de bank weet wat ik uitgeef (27%)
  5. Het is makkelijker (26%)
  6. Het is een vriendelijker manier van betalen (25%)
  7. Meer overzicht over de uitgaven (18%)
  8. Gemak om zwart te betalen/betaald te worden (8%)
  9. Ik vind pinnen lastig (2%)

 

Wat vind jij?

Betaal jij nog regelmatig met contant geld? En ben je het eens met de ANBO dat er op bepaalde plekken een acceptatieplicht voor contant geld moet worden ingevoerd? Of ben je een fervent pinner, en trek je alleen maar je portemonnee om je pinpas eruit te halen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].