Ga naar Content

Zorgen over daling op ranglijst rechten LHBTIQ+: "Triest voor regenbooggemeenschap"

Nederland is gedaald op de Rainbow Europe Index, een Europese ranglijst voor LHBTIQ-rechten. "Echt zorgelijk", noemt de Amsterdamse activiste Sharan Bala het. Zij is intersekse en merkt veel van het, volgens haar, magere beleid voor intersekse personen. Ook belangenorganisatie COC maakt zich zorgen om de daling: "We begonnen jaren geleden zo goed, maar nu lopen we achter."

Foto:

"Het is triest en verdrietig voor de regenbooggemeenschap dat we achterlopen op de rest van Europa", zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma.

Van plek 13 zakt Nederland nu naar plek 14 op de ranglijst, die elk jaar wordt samengesteld door mensenrechtenorganisatie ILGA. De ranking wordt bepaald op basis van rechten die LHBTIQ-ers in een land hebben en het beleid dat voor deze groep geldt. Er staan in totaal 49 landen op de lijst. Malta staat bovenaan, gevolgd door België. Azerbeidzjan, Turkije en Armenië scoren volgens ILGA het minst.

"We zijn gedaald op drie punten, één daarvan is het geweldsbeleid dat we hebben in Nederland. We hebben bijvoorbeeld geen wet die discriminerend geweld zwaarder bestraft dan ander geweld en we hebben geen tot nauwelijks discriminatierechercheurs", stelt Tijsma.

Intersekse

Het onderdeel waarop Nederland het laagst scoort, is het beleid voor intersekse personen. Activiste en kunstenaar Sharan Bala is zelf intersekse, wat wil zeggen dat je wordt geboren in een lichaam dat biologisch niet volledig man of vrouw is.

Sharan vertelde haar verhaal eerder aan NH Nieuws, bekijk de reportage hieronder.

Prideportret Sharan Bala - NH Nieuws

Als jong kind onderging Bala veel operaties zonder dat ze daar zelf weet van had. "Waar bijvoorbeeld Spanje en Griekenland dit jaar een wet hebben geïnstalleerd die niet medisch noodzakelijke operaties op kleine kinderen verbiedt, wil Nederland die wet nog niet aannemen. Ik kan daar echt niet bij met mijn hoofd bij."

"De wetten liggen al klaar, dus wat mij betreft kunnen we beginnen"

Philip Tijsma - COC Nederland

Het eerste legale homohuwelijk vond in 2001 plaats in Nederland, en daarmee was ons land ooit nog koploper in LHBTIQ-rechten. "Het is zonde dat we nu steeds meer dalen", vindt ook Bala. Tijsma sluit zich hierbij aan: "Het is goed dat andere landen aan het stijgen zijn in wat er allemaal mag en kan voor LHBTIQ-ers. Maar Nederland mag niet achterblijven."

Zeggenschap

Voor Sharan is het belangrijk dat het verbod dat in Spanje en Griekenland al bestaat, ook in haar eigen land komt. "Als die operaties verboden waren toen ik klein was, had ik veel meer zeggenschap gehad over mijn eigen lichaam. En het NNID en de VN zijn al zo lang bezig om hier een wet van te maken, dat ik niet snap dat de overheid dit nog niet invoert."

Ook Thijsma ziet de oplossingen in het verschiet liggen: "De wetten liggen al klaar, dus wat mij betreft kunnen we beginnen. En ook lokaal is het mogelijk om al stappen te zetten: Amsterdam kan zelf een discriminatierechercheur aanstellen en kan bijvoorbeeld Roze in Blauw een steuntje in de rug geven."