Ga naar Content

Schalkwijk Haarlem trots op 'hún' Kökcü: "Groot voorbeeld voor de jeugd hier"

Door met zíjn Feyenoord de landstitel in de wacht te slepen, zette Orkun Kokcü niet alleen Rotterdam in vuur en vlam. Ook in het Haarlemse Schalkwijk, waar de aanvoerder werd geboren, werd volop meegeleefd. "Ik denk dat het hoopgevend is", aldus een supporter uit de wijk. "Zeker voor de jeugd. Die gaan denken: het kan!"

In de Haarlemse Schalkwijk zijn ze apetrots op hún Kökcü - NH Nieuws

Ook bij voetbalvereniging SV Olympia, waar Kökcü zijn eerste stappen zette als voetballer, zijn ze in hun nopjes met de glansrol van hun oud-wijkbewoner. "Vroeger was het in Haarlem vooral Jordy Clasie", aldus hoofdtrainer Barry Tjeertes. "En nu is het vooral Orkun Kökcü die bij iedereen bekend is. Inmiddels is hij een groot voorbeeld voor de jeugd die hier rondloopt." 

"Onlangs heeft 'ie hier nog een Feyenoordfan verrast door hem een shirtje te overhandigen"

Johan Snoeks, oud-voorzitter SV Olympia

Vol trots haalt Johan Snoeks, oud-voorzitter van SV Olympia, voor de gelegenheid een in de bestuurskamer hangend wedstrijdshirt van Kökcü van de muur, voorzien van originele handtekening. De clubman in hart en nieren weet te vertellen dat de Feyenoordcaptain de afgelopen jaren nog regelmatig over de vloer kwam bij de vereniging. 

"In de coronaperiode heeft 'ie hier een aantal keer getraind", herinnert Snoeks zich. "En onlangs heeft 'ie hier nog eens een Feyenoordfan verrast door hem een shirtje te overhandigen. Dat was perfect."

Inspiratie voor de jeugd

In ontmoetingscentrum de Ringvaart, gelegen vlakbij het voetbalpleintje waar de kleine Kökcü zijn skills ontwikkelde, denken ze dat de aanvoerder een positieve invloed zal hebben op de jeugd in de wijk. "Ik zie veel jongeren hier voetballen met veel talent", aldus een jongen van Turkse komaf. "Ze zijn ook geïnspireerd door Kökcü. En die denken dan ook: als hij dat kan, kunnen wij dat ook."

Bij SV Olympia, die komende zaterdag óók kampioen kan worden, hebben ze stiekeme hoop dat hun grote held de club even zal aandoen. "We hebben gevraagd of hij de schaal wil uitreiken", aldus oud-voorzitter Snoeks.

 "Maar dat zal alleen kunnen als hij daar de tijd voor heeft. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Dan is de cirkel rond. Mooier kan niet." Dat wordt afwachten en flink hopen...

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]