Wervelende eerste helft AZ levert ruime zege op bij rentree De Wit en Karlsson

AZ heeft het eredivisieweekend afgesloten met een overwinning. De Alkmaarders versloegen FC Emmen met 5-1 en alle goals werden gemaakt voor de rust. Jesper Karlsson en Dani de Wit keerden in de tweede helft terug na blessureleed. De derde plek is nu weer voor AZ door de zege.

Een fantastische eerste helft was voldoende - Foto:

AZ legde de basis voor de ruime zege door vier doelpunten te maken in een kwartier. Het bal werd geopend door Sven Mijnans, die vrijwel vanaf de achterlijn scoorde: 1-0. De eerstvolgende aanval was raak via Myron van Brederode, die de afgelopen vijf wedstrijden Jesper Karlsson verving. Jens Odgaard kreeg even later ook een gigantische kans, maar zijn inzet werd wel gekeerd door Mickey van der Hart.

Een vrije trap van Tijjani Reijnders was hem vervolgens wel te machtig: 3-0. Sam Beukema leek de bal te schampen, maar de treffer werd toegekend aan Reijnders. De verdediger kon even later wél juichen. Beukema kopte een corner van Van Brederode tegen de touwen. Door een harde knal van Jordy Clasie ging AZ rusten met een ruime voorsprong: 5-0.

De rentree van Dani de Wit - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

De Alkmaarders bleken in de eerste helft hun kruit al te hebben verschoten. De bezoekers uit Drenthe kwamen zelfs op 5-1. Richairo Zivkovic was de maker. Emmen drong iets meer aan en kreeg opnieuw een goede schotkans via Mark Diemers. Doelman Mathew Ryan kon deze inzet wel tegenhouden. Mede door de ruime voorsprong durfde AZ-trainer Pascal Jansen het aan om Karlsson en Dani de Wit in te brengen. De Wit speelde zijn laatste wedstrijd in januari door een zware blessure.

De Zweedse aanvaller liet zich na zijn invalbeurt direct twee keer zien. Zo dribbelde hij eerst naar binnen en schoot rakelings naast. Even later soleerde hij richting goal en belandde zijn inzet op de paal. De Wit kreeg ook nog een goede kans en vond Van der Hart op zijn weg. AZ heeft de derde plek weer overgenomen van Ajax door de overwinning. De Amsterdammers spelen dinsdagmiddag vanaf 15.00 uur en kunnen de Alkmaarders achterhalen. Donderdag is 21.00 uur de tweede halve finale tegen West Ham United. AZ moet dan een 2-1 achterstand goedmaken.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara (Bazoer/64), Goes, Beukema, Kerkez; Clasie, Reijnders (Mihailovic/84), Mijnans (D. De Wit/64); Odgaard, Pavlidis (Meerdink/64), Van Brederode (Karlsson/64)