Ga naar Content

OM eist 3 jaar cel tegen twee mannen die worden verdacht van verkrachting in Castricum

De officier van justitie eist 3 jaar gevangenisstraf tegen de twee mannen die worden verdacht van verkrachting van een 19-jarige vrouw in Castricum dit najaar. Ook moeten zij wat het OM betreft het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 5300 euro betalen. 

Foto: Freepik: stop gender geweld illustratie

Wanneer een 19-jarige vrouw op zaterdagavond 9 oktober na een avond stappen in Castricum buiten op een bankje zit te wachten op haar vrienden, komen er twee mannen bij haar zitten. Volgens de verklaring van de vrouw dacht ze in eerste instantie dat de mannen om een sigaret kwamen vragen, maar gingen in plaats daarvan aan haar zitten. 

De vrouw heeft verklaard dat ze meerdere keren aan heeft gegeven hier niet van gediend te zijn, maar dat de mannen gewoon doorgingen. De mannen betastten toen haar borsten en billen, trokken haar broek naar beneden en duwden haar vervolgens naar achteren op het bankje. De ene man zou het slachtoffer bij haar schouders hebben vastgehouden, terwijl de andere man haar verkracht.

Het lukt de vrouw om tijdens de verkrachting haar telefoon te pakken, en één van haar vrienden te bellen met wie ze die nacht uit is. Ze zegt hem dat hij direct moet komen. De vriend komt vervolgens aangerend, spreekt de mannen aan en geeft ze een duw. Wanneer even later de politie arriveert, treffen ze de vrouw huilend aan. De vrouw weet de verdachten op het station aan te wijzen en nog diezelfde nacht worden twee Algerijnse mannen van begin 20 aangehouden die elkaar kennen uit de asielopvang. Beide mannen zijn niet in het bezit van een verblijfsvergunning.  

Genoeg steunbewijs voor verklaring

Volgens het OM is er genoeg bewijs dat de verklaring van de vrouw bevestigt. Zo heeft de vrouw altijd gedetailleerd en consistent haar verklaring gedaan. De forensische arts heeft onder andere letsel aan haar knie en een afgebroken nagel geconstateerd, en in de verklaring van het slachtoffer zou dit gebeurd zijn toen zij probeerde terug te vechten. Daarnaast is er een getuige; de vriend die de vrouw heeft gebeld en gevraagd te komen. Ook is er DNA van allebei de mannen aangetroffen bij het slachtoffer waar zij geen goede verklaring voor kunnen geven. Tot slot hebben beide mannen hun verklaring later aangepast. 

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 3 jaar en een schadevergoeding van bijna 5300 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees ook

Ben je slachtoffer?

Heb jij te maken met (seksueel) geweld of misbruik? Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. 

  • Raadpleeg bij acuut gevaar altijd de politie via 112.
  • Wil je ondersteuning bij het doorlopen van het proces of weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0118.
  • Bij Slachtofferhulp kan je hulp krijgen met het verwerken van seksueel geweld of bijvoorbeeld bij het doorlopen van een rechtszaak. 
  • Ben je onveilig in je thuisomgeving of vermoed je dat een naaste daarmee te maken heeft? Neem dan contact op met Veilig Thuis.