Ga naar Content

Luizenmoeder actrice Meral Polat toert met Koerdische groove en meer toffe tips voor het weekend

Als brutale schoolpleinmoeder Mel in de populaire serie de Luizenmoeder verwierf actrice Meral Polat landelijke bekendheid. Meral is niet alleen acteur, ze kan ook prachtig zingen. Met haar eigen Meral Polat Trio heeft ze een album uit met muziek die teruggrijpt op haar Koerdisch-Turkse roots. De teksten zijn gedichten van haar in 2020 overleden vader. "Het album is een eerbetoon aan mijn vader, ik laat zijn gedichten in onze muziek voortleven." Andere tips voor de komende dagen: een nieuwe tentoonstelling in het Van Goghmuseum en een ode aan Toots Thielemans in Twisk. 

Meral Polat - NH Nieuws

Tip 1: Meral Polat Trio toert door Noord-Holland

Actrice en zangeres Meral Polat werd geboren in Amsterdam, maar groeide op in Zaanstad. Haar Koerdische ouders en grootouders kwamen uit Dersim in Oost-Turkije. Muziek en gezelligheid kenmerkten haar jeugd in Zaandam. "We speelden op straat en als er een verjaardag was of een familiebijeenkomst, dan werd er gezongen en gespeeld, dat was typisch Koerdisch." 

Meral ging naar de toneelschool om actrice te worden. Ze speelde in theater en in speelfilms als de Boscampi's. Landelijke bekendheid kreeg ze met haar rol als schoolpleinmoeder Mel in de populaire serie de Luizenmoeder. "Ik word vaak herkend op straat. In Amsterdam zeggen ze niks, daarbuiten spreken ze me wel vaak aan." 

Tekst gaat door onder de foto

Meral Polat als Mel in de Luizenmoeder (rechts op de foto) - Foto:

Nu heeft Meral zich dus ook serieus op haar carrière als zangeres gestort. Met haar eigen Meral Polat Trio maakte ze het album Ez kî me  (Wie ben ik?). De muziek is een combinatie van Koerdische folk en moderne grooves.

Met haar twee muzikanten Chris Doyle en Frank Rosaly maakte ze een inspiratiereis naar Dersim in Turkije. "Om hun kennis te laten maken met de roots van mij en mijn familie. Daar kwam de klik ook", zegt Meral. De teksten voor het album komen van de vader van Meral, die in 2020 overleed. "Ik wist wel dat mijn vader gedichten schreef, maar na zijn overlijden vonden we echt een hele stapel gedichten van hem. Die heb ik gebruikt voor mijn muziek. Ze gaan over leven, liefde en de vrijheidsstrijd van de Koerden." Zo werd het album van Meral ook een eerbetoon aan haar overleden vader.

Het Meral Polat Trio treedt vrijdag 12 mei op in de Meervaart in Amsterdam Osdorp, zaterdag 13 mei in schouwburg Het Park in Hoorn en zaterdag 20 mei in de Philharmonie in Haarlem.

Tekst gaat door onder de foto.    

Meral Polat Trio - Foto: Meral Polat Trio

Tip 2: De laatste werken van Van Gogh in Amsterdam

De nieuwe tentoonstelling Van Gogh in Auvers is misschien weer eens een reden om een bezoekje aan het beroemde Van Goghmuseum in Amsterdam te brengen. 

Vincent van Gogh woonde de laatste maanden van zijn leven in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, vlak bij Parijs, van 20 mei 1890 tot aan zijn dood op 29 juli dat jaar. Hij was in die maanden zeer productief en maakte er enkele van zijn bekendste meesterwerken, zoals Korenveld met kraaienDokter Paul Gachet en De kerk van Auvers-sur-Oise.

In de tentoonstelling volg je Van Gogh vanaf zijn aankomst in Auvers-sur-Oise waar hij hoopvol en vol ambitie aan het werk ging. Hij maakte vaak meer dan één schilderij per dag, en experimenteerde volop met kleur, penseelstreek, formaten en onderwerpen.

Ondanks de inspiratie die de nieuwe omgeving hem bood, kregen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie steeds meer de overhand. Uiteindelijk verkoos hij zijn leven te beëindigen en hij overleed op 29 juli 1890.

De tentoonstelling Van Gogh in Auvers is vanaf vrijdag 12 mei tot en met 3 september te zien in het Van Goghmuseum in Amsterdam. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Van Gogh Straatje in Auvers - Foto:

Tip 3: Ode aan Toots Thielemans in dorpje Twisk

Voor een bijzonder concert op een bijzondere plek moet je dit weekend naar de kop van Noord-Holland. In de theaterkerk Hemels in Twisk brengen pianist Mike Boddé en Hermine Deurloo (mondharmonica) een ode aan de Belgische legende Toots Thielemans. In 2022 zou de beroemde jazzmuzikant Toots Thielemans 100 zijn geworden. 

Ter ere van deze gelegenheid stelden mondharmonica speler Hermine Deurloo en pianist Mike Boddé een programma samen met de mooiste muziek van Toots. Gefascineerd door de klank van de chromatische mondharmonica verruilde Hermine Deurloo haar altsaxofoon voor dit kleine instrumentje. Deurloo opereert in de jazz, maar laat zich niet begrenzen door een bepaalde stijl. Zelfs als u haar naam nog niet kent, kent u haar geluid. Deurloo geeft in de reclame van een bekende rookworst net dat beetje extra pit. Mike Boddé is bekend van tv en theater als cabaretier, schrijver en presentator, maar is ook een uitstekende pianist en componist.

Mike Boddé en Hermine Deurloo met 100 jaar Toots in de theaterkerk Hemels in Twisk, aanvang 20.15 uur. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.