Ga naar Content

Uitsluitsel over toekomst asielschip in Velsen-Noord: kleinere cruise tot eind 2024 aan VOB-kade

Het College van B&W heeft een vanavond een advies uitgebracht over de toekomst van het asielschip in de haven van Velsen-Noord. Het adviseert de raad tot eind 2024 opvang te regelen voor 250 tot 300 vluchtelingen, op een klein zeecruiseschip aan de VOB-kade. Daarnaast doet het een verzoek tot onderzoek wat betreft de lange termijn opvang aan land en zet daarbij in op de locatie Handgraaf, of sportpark de Elta. 

Foto: De Silja Europa komt aan in Velsen-Noord. Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

Velsen zoekt al maanden naar een locatie om zo'n driehonderd vluchtelingen voor een langere periode onder te brengen. Op dit moment bivakkeren er nog ruim 200 asielzoekers op cruiseschip De Silja Europa aan diezelfde VOB-Kade in Velsen-Noord. Hoewel dat tot voor kort altijd een 'tijdelijke situatie' werd genoemd, wordt nu dus duidelijk dat er tot eind 2024 vluchtelingen zullen worden opgevangen. Met een kleiner schip weliswaar, met plek voor ongeveer 250 tot 300 personen. Het bevestigt daarmee de verwachting dat, ondanks beloften en een volksraadpleging, de opvanglocatie voorlopig aan de VOB-kade blijft.

Onderzoek opvang aan land

Het college stelt voor de langere termijn voor te onderzoeken welke locatie op land duurzaam ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers. "Hierbij zetten wij in op de locatie Handgraaf, of sportpark de Elta."

Jopie Nijman komt al jaren op voor de belangen van Velsen-Noord en vindt de opvang van asielzoekers een te grote belasting voor het sociaal kwetsbare dorp. Hij zei eerder vandaag: "Er komt gewoon weer een schip aan de VOB-kade en ik verwacht niet dat er vandaag iets anders uitkomt."

Het voorgevoel van Nijman blijkt te kloppen. Hoewel het schip iets kleiner zal worden (en tussen de 250 en 300 vluchtelingen kan opvangen), zal de locatie ongewijzigd blijven. 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]