Ga naar Content

AZ-fans zijn er klaar voor: "Als ze opkomen en ik de muziek hoor, gaat mijn hart open"

AZ speelt donderdag de eerste wedstrijd van de halve finale van de UEFA Conference League tegen West Ham United FC in Londen. Drie generaties fans blikken vooruit op de wedstrijd en vertellen over hun passie voor de Alkmaarse club. 

Els Hageman en Koen Glorie - Foto:

De wedstrijd gaat om een plek in de finale van de UEFA Conference League, die op 7 juni plaatsvindt in Praag. Als AZ de finale bereikt, zal dit voor de club de tweede keer in de geschiedenis zijn. 

"Ik ben heel vervelend tijdens de wedstrijd, vinden mijn kleinzonen, maar ik ben gewoon te fanatiek"

Els Hageman uit Akersloot

Els Hageman uit Akersloot (72 jaar): "AZ betekent heel veel voor mij. Het is een geweldig team, ze spelen mooi voetbal en de sfeer in het stadion is fantastisch. Ik ga er graag heen. Vanaf dat ik klein ben, ben ik al grote fan. Op jonge leeftijd heb ik de AZ-liefde overgenomen van mijn fanatieke vader. In 1960 mocht ik voor het eerst met hem mee naar een wedstrijd in het oude stadion. Mijn vader ging altijd met een vriend heen, maar als zijn vriend niet kon, mocht ik mee. Als ze opkomen en ik de muziek hoor, gaat mijn hart open.

Tijdens de wedstrijd denk ik altijd aan mijn vader en kijk ik even naar boven. Ik hoop dan dat hij mee kan kijken en ik ben dan trots op de plek waar ik zit. Ik heb een seizoenskaart en fietst iedere week met blijdschap van Akersloot naar het stadion in Alkmaar. Hier kijk ik de wedstrijd met mijn schoon- en kleinzonen. Mijn man heeft geen seizoenskaart, hij kijkt vanuit huis.

Ik ben heel vervelend tijdens de wedstrijd, vinden mijn kleinzonen, maar ik ben gewoon te fanatiek. Ik maak dan veel kabaal, waardoor iedereen kijkt. Mijn kleinzonen zeggen dan: 'Omi doe normaal.' Ik heb helaas geen kaartje voor de wedstrijd van komende donderdag. Ik ga de wedstrijd natuurlijk wel op de televisie kijken. Als ik thuis de wedstrijd kijk, ben ik nog vervelender. Ik loop dan alleen maar rondjes door het huis en met een penalty zit ik achter de bank. Of AZ wint of verliest, maakt mij niet zoveel uit. Ik blijf altijd fan, dat zit in mijn genen."

"AZ zit in je hart en dat gaat er niet zomaar uit"

Koen Glorie uit Castricum

Koen Glorie uit Castricum (50 jaar): "Ik vlieg overmorgen samen met 3000 andere supporters naar Londen, waar het gaat gebeuren. AZ is sinds mijn achtste een belangrijk deel van mijn leven. De club betekent heel veel voor mij. Op dagen dat AZ verliest ben ik de hele dag chagrijnig en heb ik geen zin om leuke dingen te doen. Ik ben aanwezig bij alle thuis- en veel uitwedstrijden.

AZ zit in je hart en dat gaat er niet zomaar uit. Ik zal altijd fan blijven en ze steunen, ook als ze het een periode minder goed zouden doen. Ik vind het uniek dat AZ de halve finale speelt en ik ben heel blij dat ik hier bij mag zijn. Donderdagavond sta ik, net zoals altijd, in mijn AZ-shirt met volle borst alle liedjes mee te zingen."

Jens de Boer uit Alkmaar (18 jaar): "Morgenochtend vroeg vlieg ik samen met vrienden naar de grote Europese stad. Ik kom uit Alkmaar en heb een seizoenskaart voor de Ben-Side, een vak speciaal voor de harde kern van de club. Hier sta ik altijd met mijn vrienden te genieten van het spel. AZ betekent heel veel voor mij, ik ga al tien jaar met blijdschap naar de wedstrijden.

AZ-fans in het staanvak op de Ben-Side (foto ter illustratie) - Foto: Pro Shots / Erwin Spek
Sinds vier jaar hoor ik bij de Ben-Side. Mijn vrienden en ik zijn heel fanatiek. Toen ik nog een plek had in een normaal vak werd ik steeds aangekeken als ik ging staan of schreeuwen. In de Ben-Side kan dit wel. Ik hoop natuurlijk dat ze gaan winnen donderdag, maar ik kan het accepteren als dit niet gebeurt. Mijn vrienden en ik blijven tot vrijdagavond, dus de hele trip zelf is al een toffe ervaring."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.