Ga naar Content

Nog nooit eerder vonden verzorgers van Ecomare zeehondenpup met placenta en navelstreng

Nooit eerder werd er door de verzorgers van Ecomare een zeehondenpup gevonden waarvan de placenta nog aan de navelstreng verbonden zit. Tot gister. Een veel te vroeg geboren vrouwtje lag op het strand van Texel, ter hoogte van paal 9. 

Zeehondenpup op het strand - Foto: Ecomare

Normaal gesproken piekt het geboorteseizoen van de gewone zeehonden in de Waddenzee pas rond de langste dag van het jaar: 21 juni. Dat deze pup dus al op 8 mei op het strand ligt, is uitzonderlijk. Niet alleen aan de placenta en de navelstreng is te zien dat deze pup prematuur geboren is, maar ook door de witte vacht. Deze zeehondensoort verliest de witte geboortevacht eigenlijk al in de baarmoeder. 

Spannend

Na de vondst is het dier meegenomen naar de opvang, waar het verzorgd wordt. Of de pup het gaat halen, is volgens Ecomare nog erg spannend. "De dierenarts heeft de navelstreng afgebonden en de pup onderzocht. De longen en het hart klonken goed, al was haar ademhaling wel snel en haar temperatuur iets verhoogd. De pup weegt 8,2 kilo, een prima gewicht", laat de opvang weten.

"Haar uitgangspositie is niet slecht, duimen dus!"

Ecomare

Vanaf vandaag zal de pup vijf keer per dag gevoed worden. Op het menu staat zalmpap, die ze toegediend krijgt door middel van een sonde in haar maag. De dierenverzorgers gaan haar nauwlettend in de gaten houden. "De komende tijd is het spannend of ze het gaat overleven, maar haar uitgangspositie is niet slecht. Duimen dus!", laat Ecomare weten.

Zeehondenpup in de opvang - Foto: Ecomare