Ga naar Content

Tegen de uitstoot van Tata valt niet op te schijten in de Kennemerduinen

Het is algemeen bekend dat de ontlasting van kippen, varkens en koeien voor een groot deel bijdraagt aan het stikstofprobleem in de natuur. Daardoor verdwijnen veel zeldzame planten en insecten. In de duinen is dat ook goed zichtbaar. Maar daar is de poep van vossen, hooglanders, konijnen en herten niet de oorzaak van het probleem. In de duinen komt de stikstof neer die door Tata Steel de lucht wordt ingeblazen. Daar kunnen de dieren niet tegenop kakken.

230513 1711 - Natuurlijk Noord-Holland - 96 - Bloemendaal aan Zee - NH Nieuws

"Rietgras, brandnetel en braam houden van stikstof. Daardoor gaan ze zo snel groeien dat veel andere planten geen kans meer krijgen", zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud. Hij schakelt constant tussen verhalen over natuur in nood en het zien van bijzondere planten. "Kijk, daar staat winterpostelein. Dat kan je prima eten." We zien een wijngaardslak die zich inderdaad aan de postelein tegoed doet.

De tekst loopt door na de foto.

Een konijn graast in de duinen - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

We vinden veel sporen van dieren: konijnenkeutels bijvoorbeeld. "Konijnen poepen altijd op een speciale plek: de latrine. Voor konijnen is dat ook een sociaal gebeuren, waarmee ze de onderlinge band in de kolonie verstevigen." Voor vossen geldt weer wat anders: "De vos poept vaak op opvallende plekken, zodat-ie aan andere vossen laat zien: "Dit is mijn territorium. wegwezen!"

De tekst loopt door na de foto.

De keutel van een Schotse Hooglander - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

We vinden ook keutels van damherten, boonsels geheten. De grote moppen van Schotse hooglanders maken het poepkwartet vol. "Waar de mest van koeien op veel plekken schadelijk is voor de natuur, is dat van deze grazers niet erg. Ze verzamelen voedingsstoffen door grassen te eten en deponeren hier en daar een keutel. Dat is heel wat anders dan het vee dat in de stallen zich moet volvreten aan gewassen vanuit de hele wereld. Maar laten we niet vergeten dat het meeste stikstof in Noord-Holland wordt geproduceerd door Tata, Schiphol en het verkeer!" 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.