Ga naar Content

Explosieve toename winkeldiefstal Zaanstreek: "Heb inmiddels acht keer zo veel beveiligingscamera's"

Steeds meer winkeldiefstallen vinden in onze provincie plaats. Noord-Holland prijkt ergens boven aan de lijst met een toename van 60 procent aan diefstallen in winkels. Henry Dupon heeft al jaren een sigarenzaakje in Zaandam en weet er alles van. "Ik begon zonder camera, besloot er ooit eentje op te hangen en inmiddels hangt mijn hele zaak er vol mee." 

Toename winkeldiefstal in NH - NH Nieuws

Henry Dupon is al tientallen jaren trotse eigenaar van zijn sigarenwinkel aan de Kepplerstraat in Zaandam. Hij kent veel van zijn klanten persoonlijk bij naam, heeft goed contact met andere winkeliers in de straat en staat met een fijn team achter de kassa. Maar één ding steekt hem wel: de vele winkeldiefstallen. Want ook hij ziet die toenemen. "Mijn hele winkeltje hangt vol camera's. Maar liefst acht stuks. En dan te bedenken dat ik een heel kleine zaak heb eigenlijk. Maar zonder dat toezicht kan echt niet meer."

"Ik heb overal camera's, elk hoekje staat in beeld. Meer dan dit kunnen we niet doen"

Henry Dupon, winkeleigenaar

Persbureau ANP meldt dat er in Noord-Holland tussen januari en maart dit jaar 60 procent meer winkeldiefstallen zijn gerapporteerd dan in deze periode vorig jaar. Vooral in de Zaanstreek is het kommer en kwel. Dieven weten voornamelijk Zaanstad goed te vinden. De eerste periode dit jaar zijn daar bijna honderd winkeldiefstallen gemeld.

Henry maakt zich er wel degelijk druk om. Ook hij krijgt te maken met diefstallen in zijn zaak. "In 2019 werd ik overvallen. Dat was zo eng, dat wil je niet nog een keer meemaken. Daarna ben ik anders naar eigen beveiliging gaan kijken. Securitysystemen gingen in de winkel flink op de schop", zegt Henry, al wijzend naar de vele camera's die hij inmiddels heeft hangen. Hij hoopt daarmee eventuele diefstallen in de toekomst voor te zijn. Maar geen enkele methode is - helaas - waterdicht.

"Al het waardevolle staat hier achter slot en grendel"

Henry Dupon, winkeleigenaar

Wat Henry ook geregeld ziet gebeuren, zijn klanten die elkaar bestelen. "Laatst liet iemand een briefje van 20 vallen. Op camerabeelden zag ik dat een andere klant deed alsof hij zijn veters ging strikken en raapte vervolgens het bankbiljet op. Hij deed het in zijn eigen zak." Gelukkig heeft Henry veel vaste klanten, waarmee hij contact heeft. "Daardoor kan ik diefstallen sneller melden."

Collectebussen gestolen 

Ook staat veel van zijn vaste waar achter glas. "Mooi achter slot en grendel", zegt Henry, terwijl hij een binnenkomende klant vriendelijk begroet. "Dure producten staan niet meer vrij in de winkel, maar achter de balie. Een slof sigaretten is al gauw 70 a 80 euro, dus dat loopt aardig op in de centjes."

Waar Henry inmiddels mee gestopt is, is een collectebus op zijn toonbank. "Mensen konden geld inzamelen voor de kanker-stichting en dierenbescherming, maar zelfs die werden gestolen." Veiligheidskettingen, waarmee de collectebussen waren vastgezet, werden doorgeknipt en meegenomen.

Zorgwekkende trend

Het ANP baseert de stijging op analyse van politiecijfers. Een woordvoerder van de politie noemt de 'verontrustende trend' vooral vervelend voor de winkeliers zelf. "Uiteindelijk zijn zij het slachtoffer. Voor hen is het erg vervelend. En die stijging zet door per maand, extra zorgwekkend."

Een oorzaak voor het stijgende aantal winkeldiefstal meldingen is volgens de politie moeilijk hard te maken. "Het zouden de prijsstijgingen kunnen zijn. Dat mensen door inflatie sneller geneigd zijn iets mee te nemen, zonder te betalen. Maar het kan ook zijn dat winkeliers gewoon sneller aangifte doen dan voorheen."

In ieder geval zegt de politie constant in gesprek te zijn met de winkelbranche om diefstal aan te pakken. En Henry, hoe kijkt hij naar de toekomst? Is zijn winkel voldoende bestand tegen diefstal? "Ik heb overal camera's, elk hoekje staat in beeld. Meer dan dit kunnen we niet doen."

Lees ook