Ga naar Content

Troep opruimen tussen pakketjes bezorgen door: "Kom de gekste dingen tegen"

Onder de naam #thegreencourier - de groene koerier - brengen Judith van Duijne (41) uit Enkhuizen en collega Joey van der Horst dagelijks pakketjes rond. Maar als het even kan, stoppen ze onderweg om zwerfafval op te ruimen. 

Afval opruimen tijdens het werk - NH Nieuws

"Kijk, daar ligt een blikje. En daar nog één." Haarlemmer Joey van der Horst heeft er een scherp oog voor ontwikkeld. Naast het letten op de weg en de route die hij moet rijden, ontgaan hem ook de walkanten niet. Hij is aangestoken door de opruimwoede van collega-koerier Judith. "Als je de rommel eenmaal ziet, kun je het niet meer ontzien", zegt ze.

Judith is een gepassioneerd opruimer. Ze begon ruim twee jaar geleden de groepen Schoon West-Friesland en Schoon Enkhuizen, waarbij groepen mensen een ronde lopen om zwerfafval op te ruimen. De schoonmaakwoede verplaatste zich ook naar haar werk bij DHL, waar ze nu 14 jaar koerier is. "Het is spontaan begonnen. Tijdens mijn werk zag ik heel veel afval liggen, dus ben ik het gaan oprapen."

"Tijdens mijn werk zag ik heel veel afval liggen, dus ben ik het gaan oprapen"

Judith van Duijne, groene koerier

Als er voldoende tijd is, gaat de bus aan de kant. "Als ik kan stoppen, dan stop ik. Dan pak ik mijn emmer en de grijper en als ik het heb opgeraapt, ga ik weer verder. Maar het kan niet altijd, soms moet ik er voorbij rijden. We hebben een strak schema om de pakketjes te bezorgen en het werk gaat voor." 

Ook tijdens een rit door Andijk is het raak. Een rubberen handschoen ligt verlaten in de berm en belandt in de emmer van Judith. "Je komt de gekste dingen tegen", zegt ze. Veel plastic flesjes, blikjes en bekers, maar ook luiers.  

Alleen samen succesvol 

Ze wordt gesteund door manager Kees van Soest. "Ik vind het belangrijk dat mensen de ruimte krijgen om dit soort initiatieven uit te voeren. Alleen samen zul je succesvol zijn. Het helpt enorm dat Judith dit doet. Het zorgt ervoor dat collega’s anders denken en ook de handen uit de mouwen willen steken om afval op te ruimen." 

Aan het einde van haar route is de bus leeg, maar de emmer gevuld. De oogst van vandaag: lege blikjes drinken, bekertjes, plastic en dus ook een handschoen. "Ik heb iedere dag een volle emmer, er zijn geen uitzonderingen. Ik hoop dat er nog meer collega's volgen en dat het uiteindelijk niet meer nodig is om op te ruimen. Dat zou het mooiste zijn."

Lees ook