Ga naar Content

Ligt een bommenwerper met een deel van de bemanning nog onder de snelweg A7?

Ligt er onder de snelweg A7 bij Wognum nog een bommenwerper en een deel van de bemanning? Tijdens een crash op 29 juni 1943 verdween een groot deel van het vliegtuig diep in de grond en de berging verliep moeizaam. Is er dus wel voldoende onderzoek gedaan?

Vliegtuigcrash bij A7 Wognum in 1943 - NH Nieuws

Volkert Nobel (94) is resoluut. "Het kan niet dat alle lichamen zijn geïdentificeerd", zegt hij. Als 13-jarige jongen ziet hij vanuit zijn ouderlijk huis in Bobeldijk het vliegtuig in de lucht. Brandend, nadat het op de weg terug van een bombardement in Keulen is beschoten door de Duitsers. 

Wel een crash, maar geen explosie

"Het leek net een vallende ster", vertelt hij. "Daarna verwacht je een vuurzee, maar die kwam niet. Dat vonden we vreemd." De ruim 20 meter lange bommenwerper met een spanwijdte van 30 meter boort zich bij de Hoornseweg in Wognum in de grond en raakt daarbij een hoofdwaterleiding.

"De brand doofde daardoor onmiddellijk. Maar van het vliegtuig was weinig over. De impact was enorm. Alleen het staartstuk was nog zichtbaar", legt Trudy Schouwe-Schouten van Historische Stichting De Cromme Leeck uit. Zij heeft onderzoek gedaan naar de crash. 

Resten in een sinaasappelkistje

Behalve een schep is er niets om het toestel uit te kunnen graven. Bovendien willen de Duitsers de waterleiding zo snel mogelijk repareren en de weg tussen Wognum en Hoorn vrijmaken. "Alleen het lichaam van de staartschutter is gevonden. De lichaamsresten van de andere zes kon in een sinaasappelkistje", vertelt Nobel die zich baseert op verklaringen van een toenmalige PWN-medewerker.

Tekst gaat onder de foto verder.

Het graf van de omgekomen Lancaster-bemanning in Wognum - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Alle resten van de bemanning liggen in een graf van de begraafplaats van de Protestantse kerk in Wognum. In 1946 wordt het graf nog onderzocht door de Engelsen. Die concluderen dat er van alle bemanningsleden resten liggen en ze daarmee geïdentificeerd zijn.

'Lichaamsresten liggen nog onder de A7'

Voor Volkert Nobel een ongeloofwaardig verhaal. "Onder de A7 liggen nog steeds resten van zes bemanningsleden. En die zullen daar wel blijven liggen." Want hoe graag hij het ook zou willen, Nobel verwacht niet dat de resten van de bommenwerper onder de snelweg ooit geborgen zullen worden.

"Hele lichamen zullen er niet zijn. En je moet niet denken dat het vliegtuig in z'n geheel onder de grond ligt. Daarvoor was de impact te groot. Maar dat er resten van de bommenwerper liggen en menselijke resten, dat geloof ik wel", aldus Trudy Schouwe.

Ze twijfelt of het in deze tijd nog een toegevoegde waarde heeft om hier nog te gaan graven. "Ik vind het wel belangrijk dat mensen dit verhaal kennen. Zij hebben tenslotte voor onze vrijheid hun leven gegeven. Het is belangrijk dat we dat nooit vergeten."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]