Start van hoofdcontent

Purmerend

nl

Dirk Groot verruilde zijn baan voor de strijd tegen zwerfafval en met succes

2 mei 2023, 19.29 uur · Door Redactie

Dirk Groot, ook wel de Zwerfinator genoemd, voert in zijn woonplaats Purmerend een strijd tegen zwerfafval. Naast afval rapen, doet hij ook onderzoek naar de vraag hoe gemeenten en bedrijven het afvalprobleem beter kunnen aanpakken. 

Foto: Snapshot Video 240266 (01:57) - NH Nieuws

Toen Dirk Groot negen jaar geleden achter de kinderwagen door Purmerend liep, stoorde hij zich aan al het afval op straat. Hij besloot het niet alleen op te ruimen, maar er ook zijn werk van te maken.

Zwerfinator

Sindsdien staat hij bekend als de Zwerfinator. Alles wat hij vindt, zet hij op de foto. En dat niet alleen: zijn onderzoek naar zwerfafval gebruiken gemeenten en bedrijven om het afvalprobleem gerichter aan te pakken. De Zwerfinator heeft er mede voor gezorgd dat er nu statiegeld zit op plastic tasjes, flesjes en blikjes. 

Sinds dat is ingevoerd, vindt Groot een stuk minder flesjes op straat. Trots is hij ook op zijn initiatief om waterballonen en plastic confetti uit de schappen te krijgen. Dit lukte hem samen met andere zwerfvuilrapers.

Snoeppapier

Daarnaast stapte de bevlogen Purmerender naar een fabrikant van keelpastilles, omdat hij op straat veel plastic wikkels vond. "Ze noemen het snoeppapier, maar het zit in plastic. Inmiddels zijn ze overgestapt op papieren verpakkingen. Als die in de natuur of het water belanden, vergaan ze tenminste", zegt Groot. 

Uit zijn laatste onderzoek blijkt dat plastic zwerfafval is gedaald van 60 naar 45 procent. Toch is de strijd nog niet gestreden. Dirk richt zijn pijlen nu op drankkartons, knijpverpakkingen en plastic flesjes waar nog geen statiegeld op zit. 

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]