Ga naar Content

Bewoners Jordaan druk in de weer om de straatjes weer 'pisvrij' te maken

Ondanks extra maatregelen van de gemeente Amsterdam zijn lang niet alle bewoners van de Jordaan te spreken over het verloop van Koningsnacht en -dag. De meeste troep was vanochtend alweer opgeruimd, maar sommigen houden toch een nare nasmaak aan de feestelijkheden over. "Wildplassen in portieken, in m'n plantenbakken. Ze pissen overal." Vanmorgen waren er dan ook heel wat bewoners die de bezem of tuinslang ter hand namen.

Foto:

Naast de 250 toiletten die ieder jaar beschikbaar zijn, werden er dit jaar 75 extra toiletten in de stad geplaatst. Ook kondigde de gemeente aan extra streng op wildplassers te controleren en werden feestvierders met hoge nood door middel van vlaggen en stickers gewezen naar de dichtstbijzijnde wc.

"Er zijn te weinig toiletten in de Jordaan, zeker voor vrouwen", reageert een bewoner die zijn straatje schoon spuit. Een ander: "Je moet tot 's avonds twaalf uur buiten staan om een beetje de mensen te corrigeren. Handhaving heb ik niet gezien. Ik heb alleen twee agenten zien lopen op de Bloemgracht."

Een buurvrouw verderop vertelt dat ze tijdens Koningsnacht niet heeft geslapen. "Koningsdag ben ik even naar buiten gegaan en verder binnen. Ik vind het niet leuk, het is te druk. Ik vind dit geen feest." Toch zijn niet alle bewoners negatief: "Ik heb mijn aan helemaal niets gestoord", reageert een vrouw voor haar deur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]