Ga naar Content

Alles weer uit de kast tijdens Koningsnacht en -dag in Amstelland: dit is er te doen 👑

Spijkerpoepen met in je ene hand een biertje en in je andere hand een zak met troep: morgen is het weer Koningsdag! Ook in Amstelland is natuurlijk weer van alles te doen. NH heeft per gemeente de leukste activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Koningsdag Amstelland - NH Nieuws

Na twee jaar coronateleurstelling en een afgeslankte vorm vorig jaar wordt 'de grootste reünie van Amstelveen' dit jaar gewoon weer als vanouds gevierd. Hotel/café/restaurant Abina aan de Amsterdamseweg heeft weer een groot podium opgebouwd waar de hele dag artiesten optreden.  

Genoeg te doen in Amstelveen

Waar met Koningsnacht het feestje binnen plaatsvindt, is tijdens Koningsdag alles buiten. Dat betekent overal buitenbars en tentjes waar eten wordt verkocht. Toch heeft het feest dit jaar een zwart randje. Clown Hoky Poky (Jan Wilhelmis) die normaal gesproken tijdens Koningsdag de kinderharten sneller liet kloppen met verschillende optredens bij Abina, is vorige week overleden.

Lees ook

Natuurlijk is er langs de Amsterdamseweg ook weer een grote vrijmarkt, waar je heerlijk kunt kijken, kijken en eventueel kopen. De grootste vrijmarkt van Amstelveen loopt tot de Graaf Aelbrechtlaan. In het Oude Dorp van Amstrelveen is ook een grote vrijmarkt, live muziek en je kunt neerploffen bij een van de cafés. 

Zo zag de grootste vrijmarkt van Amstelveen er vorig jaar uit. Tekst gaat verder onder video.

Koningsdag in Amstelveen: oranje tom poucen en struinen over de vrijmarkt - NH Nieuws

Wil je op iets kleinere schaal koningsdag vieren in Amstelveen? Er zijn ook vrijmarkten bij De Meent in Middenhoven, op het Westwijkplein, in het Urbanuspark in Bovenkerk, in het Catharina van Clevepark in de wijk Randwijck en op het Stadsplein. Daar kun je tijdens Koningsnacht tussen 18.00 uur en 23:00 uur ook terecht voor verschillende optredens en een licht- en vuurshow.

Zoals ieder jaar gaat de burgemeester samen met andere prominente Amstelveners in een vrolijk versierde bus verschillende wijken in de gemeente af. Ook de senioren worden niet vergeten. Amstelveen Oranje deelt meer dan 3000 oranje tompoucen uit in de verzorgingshuizen. "Zodat ook de ouderen kunnen genieten tijdens deze feestelijke dag", aldus bestuurslid Sandra van Engelen. Bijna alle Amstelveense wijkcentra zijn open en organiseren activiteiten. Alleen wijkcentrum Alleman en wijkcentrum De Bolder zijn dicht.

Dorpsfeest in Aalsmeer

Aalsmeerders trekken naar verwachting weer massaal naar het Raadhuisplein. Aalsmeer Oranje moet er dit jaar best hard aan trekken om het feestje rond te krijgen. "Er zijn nog twee of drie vrijwilligers nodig en we hebben een financiële tegenvaller gehad, dus we hopen dat mensen morgen nog wat doneren", vertelt organisator Rob. 

Het feest op het Raadhuisplein is echt een 'dorpsfeest' zag NH Nieuws vorig jaar. Kinderen kunnen overal spelletjes doen, terwijl de ouders toekijken met een biertje. De beelden van vorig jaar bekijk je hieronder.

Tekst gaat verder onder video

Koningsdag in Amstelland - NH Nieuws

Natuurlijk zijn in de straten en wijken van Aalsmeer ook verschillende vrijmarkten te vinden. Jongeren trekken met koningsnacht en -dag vaak de Westeinderplassen op. Politie en handhaving worden ruim ingezet om in de gaten te houden of er geen feesten worden gegeven terwijl daar geen vergunning voor is, of er niet te hard of onder invloed wordt gevaren en of de muziek niet te hard staat. 

Feestweek in Ouderkerk

In Ouderkerk aan de Amstel is het eigenlijk al de hele week feest. De feestweek werd afgelopen zaterdag afgetrapt met het ringsteken te paard of met de koets. De traditionele kermis is vanaf dinsdag geopend. Op de hoek Dorpsstraat/Raadhuislaan wordt vanavond vanaf 19.30 uur Koningsnacht gevierd met een spelletje kratstapelen.

Tekst gaat verder onder post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Met Koningsdag zelf is het hele dorp al vroeg wakker. Om 07:30 uur rijdt namelijk een geluidswagen door de straten. "Goedemorgen Ouderkerk!", klinkt het dan en iedere inwoner wordt gevraagd naar het Raadhuis te komen. De echte lawaaioptocht begint om 08:45 uur. 

Om 07:45 uur worden Ouderkerkse kleuters samen met het Oranjecomité op versierde auto's door het dorp gereden. Dit begint bij Ons Tweede Thuis aan de Schoolweg en eindigt bij het Gemeentehuis, waar de traditionele Aubade plaatsvindt. Kinderen kunnen vanaf 08:30 uur tot 12:00 uur spulletjes verkopen op de vrijmarkt en er zijn de hele dag voorstellingen en activiteiten.

Fiets versieren in Uithoorn

Ook in de gemeente Uithoorn is voor Koningsdag een heel programma in elkaar gedraaid. Bij het Dorpshuis in de Kwakel kunnen kleuters vanaf 09:30 uur hun fiets versieren en rijden dan om 10.00 uur een rondje door het dorp. Vanaf 11.00 uur tot 18:30 uur zijn hier allemaal spelletjes te doen en om 13.00 uur begint de vrijmarkt. 

Volwassenen kunnen zich 's middags en 's avonds vermaken tijdens feestjes bij verschillende horecagelegenheden. Op het Evenemententerrein Legmeer-West is een Foodtruckfestival. 

Hier moet je op letten

Om alles veilig en zonder gedoe te laten verlopen, is het handig om de regels die in de verschillende gemeentes gelden even door te nemen.

  • Gemeentes roepen op om zoveel mogelijk met de fiets, het openbaar vervoer of lopend te komen. Veel straten zijn afgesloten in verband met festiviteiten en vrijmarkten en afzettingen mogen niet worden verplaatst. Een overzicht van alle wegafsluitingen in Amstelveen kun je bijvoorbeeld hier bekijken.
  • Check van te voren goed op welke plekken je in iedere gemeente je kleedje voor de vrijmarkt neer mag leggen. Op sommige plekken is dit om veiligheidsredenen niet toegestaan. Je mag ook niet altijd een aanhangwagen op partytent neerzetten.
  • Bij een feestje hoort natuurlijk muziek, maar het is niet toegestaan om zomaar overal speakers neer te zetten. Voor versterkte muziek is een vergunning nodig. Ook voor de verkoop van etenswaren en alcohol trouwens.
  • Commerciële verkoop is niet toegestaan. Het gaat om de gezelligheid!
  • Ruim je spullen netjes op als de vrijmarkt voorbij is. Anders kun je een boete krijgen. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]