Ga naar Content

Cameratoezicht moet Enkhuizer plein veiliger maken: afgelopen twee jaar 131 incidenten

Tenminste 131 incidenten, 45 aangiftes en 18 aanhoudingen in de laatste twee jaar. Veel omwonenden - met name ouderen - voelen zich door overlast en drugsproblematiek onveilig op en rondom het Koperwiekplein in Enkhuizen. Het plaatsen van camera's moet het winkelcentrum veiliger gaan maken.

Het Koperwiekplein in Enkhuizen - Foto: Maarten Edelenbosch/NH Media

De motie werd gisteravond aangenomen. Ook burgemeester Eduard van Zuijlen is voorstander van het plaatsen van camera's. Volgens hem zijn er in de afgelopen twee jaar 131 incidenten gemeld bij de politie, 45 aangiftes gedaan en 18 verdachten aangehouden. "Zo'n 40 procent betreft overlast, zo'n tien procent betreft diefstal en er zijn een aantal geweldsincidenten", zegt hij. "Ook jongeren en jongerenwerkers juichen de komst van camera’s toe."

Volgens Gerhard van Galen (CDA) - indiener van de motie - voelen vooral ouderen zich onveilig. Ze durven 's avonds niet meer te pinnen of hun medicijnen uit de apotheekautomaat te halen. "Ze voelen zich niet veilig, omdat er op straat veel jongeren rondhangen of met hun auto's op het parkeerterrein staan. Ook is er sprake van drugsoverlast", zegt hij.

Beveiliger 

Hij spoort het college aan om na te denken over de veiligheid van omwonenden en bezoekers. Het cameratoezicht op en rondom het Koperwiekplein in Enkhuizen moet het winkelcentrum veiliger gaan maken. "Bezoekers van de apotheek, huisartsenpraktijk, kinderopvang en De Bonte Veer voelen zich er niet veilig. Niet voor niets huurt de Vomar sinds een paar maanden een beveiliger in", aldus Van Galen.

Sinds 2019 is cameratoezicht in de gemeente Enkhuizen toegestaan, nadat de gemeenteraad de APV heeft aangepast vanwege diefstallen, vernielingen en drugshandel bij het station. Van Zuijlen: "De politie heeft een positief advies uitgebracht. Alleen het Openbaar Ministerie moet nog z'n zegen geven. Maar daarna zal ik het gaan regelen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]