Ga naar Content

De Peiling: alle vlaggen moeten weer goed hangen voor 4 en 5 mei

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag komen eraan. De dagen waarop we onze oorlogsslachtoffers herdenken en onze bevrijding vieren. Nabestaanden en een aantal gemeenten doen een oproep alle omgekeerde Nederlandse vlaggen weer recht te hangen voor die dagen.

Foto: NHNieuws

De omgekeerde Nederlandse vlag staat symbool voor de algehele onvrede met het kabinet en de boerenprotesten meldt de NOS. Boerenorganisaties en BBB riepen, nadat BBB als grote winnaar uit de bus kwam bij de Provinciale Staten, op om de protestvlag weer om te draaien. Maar niet iedereen geeft daar gehoor aan.

Kwetsend

In een open brief op LinkedIn schrijven nabestaanden van gesneuvelde militairen dat de omgekeerde vlag voor hen een heel andere betekenis heeft: 'Voor ons is het pijnlijk om die vlag omgekeerd te zien hangen. Ons kind, onze ouder, partner, broer of zus kwam thuis in een kist onder diezelfde vlag', valt te lezen in de brief. 'Hun leven verloren in dienst van het Nederlandse volk. Voor uw vrede en democratie. Het is jaren geleden, maar voor ons voelt het als gisteren.'

Zij verzoeken daarom aan iedereen in Nederland om op 4 en 5 mei de vlaggen rood-wit-blauw te hijsen. 'Het symbool voor vrede, vrijheid, een onafhankelijk en democratisch Nederland, en uit respect voor gesneuvelden en oorlogsslachtoffers.'

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].