Ga naar Content

Amsterdam heeft vanaf vandaag 3 nieuwe sterrenrestaurants: "Droom die uitkomt"

Vier restaurants uit Amsterdam zijn dit jaar in de Michelin-prijzen gevallen en behaalden één of twee sterren. Ook een sommelier uit Texel viel in de prijzen. "Alle lof voor mijn vaste team, zonder hun kan ik niet doen wat ik heel leuk vind."

Foto: NH/Tom Jurriaans

Een spannende dag voor de culinaire wereld: vandaag zijn vanuit een propvol De La Mar Theater in Amsterdam de nieuwe Michelinsterren uitgereikt. De sterren gaan naar restaurants die van de inspecteurs een hoge beoordeling hebben gekregen vanwege hun 'gastronomische kwaliteit'. 

Winnaars

De eerste Noord-Hollandse winnaar die op het podium in Amsterdam wordt geroepen, is het restaurant Vanderveen uit Amsterdam-Zuid, het behaalde voor het eerst één Michelinster. Ook restaurant Coulise, eveneens uit Amsterdam, behaalde vanmiddag voor het eerst één ster. Bistro de la Mer, het restaurant in de Utrechtsestraat, ontving ook voor het allereerst één ster. En daarmee heeft Amsterdam per vandaag drie kersverse sterrenrestaurants. 

Onder leiding van chef-kok Jurgen van den Zalm won 'zijn' Vinkeles in Amsterdam vanmiddag als enige restaurant twee Michelinsterren. Van den Zalm: "Ik had dit niet verwacht, het is een droom die uitkomt." 

Tekst gaat door onder de foto.

Jurgen van der Zalm na afloop van de uitreiking - Foto: NH/Tom Jurriaans

Nadine Mogling van restaurant BIJ JEFF in Den Hoorn won vanmiddag de sommelier award. Ook zij had deze prijs nooit zien aankomen. "Ik ben heel dankbaar. Alle lof voor mijn vaste team, zonder hun kan ik niet doen wat ik heel leuk vind."

Uitgelekte lijst 

Eerder lekte de beoordeling van de Michelinsterren al uit. Op een screenshot dat circuleerde op social media waren restaurants te zien, welke beloond werden met een (nieuwe) ster. Nu blijkt dat niet alle restaurants die in dat lijstje werden genoemd, daadwerkelijk in de prijzen zijn gevallen.

Zo valt het bijvoorbeeld erg op dat het restaurant Spectrum geen derde ster heeft behaald, in tegenstelling tot de uitgelekte lijst waar dit wel het geval leek. Ook het Amsterdamse restaurant Choux heeft tegen de verwachting in geen Michelinster heeft ontvangen. 

Later meer....

Foto: NH/Tom Jurriaans

Lees ook