Ga naar Content

Van Riessen: "De koningin werd bedreigd en ik moest kiezen: gaat de dodenherdenking door?"

Veel mensen zullen zich de dodenherdenking uit het jaar 2000 misschien niet als buitengewoon bijzonder herinneren. Maar wat zich vooral achter de schermen afspeelt, staat bij oud-hoofdcommissaris van de politie, Joop van Riessen, na jaren nog in het geheugen gegrift. De koningin wordt bedreigd en hij moet kiezen: de herdenking afblazen of door laten gaan. Hij kiest voor het laatste. Over deze gebeurtenis heeft hij nu een thriller geschreven.

Joop van Riessen - NH Nieuws

Het was één van de moeilijkste beslissingen uit zijn carrière, vertelt Van Riessen. "Om 15.00 uur kreeg ik een mededeling van de AIVD, toen BVD. Ik heb meteen geprobeerd om alle informatie binnen te krijgen, maar het enige wat er bekend was, was dat er een dreiging was voor een aanslag op de koningin, vanuit Zuid-Molukse hoek. Meer niet."

'Krankzinnige druk'

Van Riessen besluit dat de herdenking door moet gaan, want op grond van zo'n vaag bericht de herdenking annuleren? "Dat kan mensen op ideeën brengen. Eén dreigtelefoontje en we hebben bij wijze van spreken nooit meer een dodenherdenking." Koningin Beatrix en Willem-Alexander werden ingelicht en gingen de Dam op. Van Riessen: "Ik word er na 23 jaar nog emotioneel van. Die druk die we toen voelden was krankzinnig. Voor de koningin en voor de kroonprins moet het een drama zijn geweest."

Joop van Riessen - Foto:

Eerste serieuze dreiging

"Het was de eerste keer dat er zo'n serieuze dreiging richting het koningshuis was", vertelt de oud-hoofdcommissaris. Hij stuurde de Oranjes dan ook niet zonder extra beveiliging de Dam op. Binnen een paar uur werden er extra maatregelen getroffen. Hierover wil Van Riessen niet te veel kwijt, maar extra maatregelen zouden kunnen zijn: detectiepoorten, winkels sluiten, fouilleren en scherpschutters op de daken rondom het monument.

Snipers op de daken

Oud-AT5-redacteur Erik Rezelman kan zich dat laatste nog goed herinneren. "Ze deden geen moeite om zich te verbergen. Om je heen zie je ineens allemaal mannen met grote geweren, vanaf de Bijenkorf en Madame Tussauds naar beneden gericht." Aangezien Rezelman voor AT5 werkte, dacht hij als eerste: "Bellen! Meteen de redactie bellen. Ik had dit nog nooit gezien."

Sinds dit weekend is het boek van Joop van Riessen 'Aanslag op de Dam' te lezen. Hij benadrukt: "Het is fictie. En de hoofdpersoon gaat op zoek naar de dader."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]