Ga naar Content

Wooncoöperaties kunnen niet meer bouwen: "We hebben leningen nodig van de gemeente"

De feestelijke opening van wooncoöperatie De Warren op IJburg vanmiddag, kan niet verhullen dat de collectieve woonvorm in zwaar weer zit.

Foto:

Ook De Warren namelijk heeft een lange weg afgelegd voordat het complex op het Centrumeiland, gebouwd met alleen maar hout, nu het thuis is voor ruim vijftig mensen die daarvoor ook nog eens een aantrekkelijke huur betalen.

Omvallen

Maar bouwcontracten en rentetarieven dateren van alweer zes jaar geleden. Intussen is de business case voor de coöperaties nog maar moeilijk te leggen en staan ze op omvallen, of kunnen ze niet verder, zegt ook Jelle Don van het Platform Wooncoöperaties Amsterdam. 

Het Platform roept de gemeente daarom op om juist nu genereus om te gaan met het stimuleringsfonds met daarin 50 miljoen euro waaruit per huis een lening van 50.000 euro wordt verstrekt.

Don: "Probleem is dat dat plan en dat bedrag, dat komt uit de tijd dat de zon nog scheen. Tegenwoordig, met hogere rentelasten, hebben we aan die 50.000 euro niet meer genoeg."

"De gemeente heeft grote noden dus het is niet zo dat we die functie van de bank over kunnen nemen"

Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw

De coöperaties willen dat de stad nu 75.000 euro per woning financiert. "Financieel, u weet, de gemeente heeft grote noden dus het is niet zo dat we die functie van de bank over kunnen nemen", reageert woonwethouder Reinier van Dantzig (D66). "We gaan wel evalueren hoe dit nu gaat met wooncoöperaties om te kijken of er zaken zijn die wij moeten veranderen. Maar dat doen we wel samen met de gemeenteraad want die gaat daar over."

Van Dantzig zegt wel met de banken in gesprek te willen en wil ook nog meer knowhow met de wooncoöperaties gaan delen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]