Ga naar Content

Vakbonden akkoord met cao ziekenhuizen: "Gelukkig geen actiedag meer bij NWZ"

De leden van de grootste vakbonden, FNV en CNV, zijn akkoord gegaan met die nieuwe cao voor ziekenhuizen. Daarmee zijn nieuwe acties in de ziekenhuizen van de baan. "Een hele geruststelling", vindt Tanneke Goverse van het actiecomité in Alkmaar. "Ik ben tevreden. We hebben het maximale eruit kunnen halen."

Tanneke Goverse - Foto:

"De druk op de zorg liep de afgelopen jaren flink op, niet alleen door corona. Ook nu is de werkdruk oneigenlijk hoog", vertelt operatie-assistent Goverse aan mediapartner Streekstad Centraal. "Nog niet alle gaten zijn gedicht. Maar de schade van de afgelopen 25 jaar wordt nu wel hersteld door dit akkoord."

Goverse doelt op een lange reeks bezuinigingen en reorganisaties. "Als zorgmedewerkers hebben we dat veel te lang maar laten gebeuren. We dachten: Daar kunnen we toch niks tegen doen. Ik ben ook maar een operatie-assistente." Te bescheiden, weet ze nu.

"Het klopt wel dat het eigenlijk veel te ingewikkeld is geworden. Er is in Den Haag een integraal zorgakkoord vastgesteld en dat akkoord bepaalt hoeveel wij kunnen verdienen, daar komt het op neer."

Om toch iets in beweging te krijgen hadden zorgmedewerkers de vakbonden nodig. Met die vakbonden staan ze nu sterker. "Daardoor zitten we ineens wel aan tafel. Deze nieuwe cao is er dankzij de druk die wij gezet hebben."

"Zo'n actiedag, dat gaat toch tegen ons gevoel in. Het was nodig, maar liever doen we zoiets niet"

Tanneke Goverse - actiecomité NWZ Alkmaar

Voor sommige actievoerders blijft er nog wel wat te wensen over. "De salarisverhoging, die is niet voor iedereen genoeg. Maar over het algemeen zijn mensen echt blij. Als de inflatie opnieuw uit de hand loopt, zoals dit voorjaar het geval was, komen er nieuwe gesprekken. Dat is afgesproken in de cao en geeft voor veel betrokkenen toch vertrouwen voor in de toekomst."

De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar laat weten nog niet officieel te reageren, omdat de kleinere vakbonden eerst nog akkoord moeten geven. Voor Goverse is het een prettig besef dat nieuwe actiedagen niet meer nodig zijn. "Nee, zo'n actiedag, dat gaat toch tegen ons gevoel in. Het was nodig, maar liever doen we zoiets niet. We doen dit werk omdat we mensen willen helpen."

Cao Ziekenhuizen

De ruim 200.000 zorgmedewerkers in Nederland krijgen er de komende twee jaar stapsgewijs 15 procent salaris bij. De vergoedingen voor bereikbaarheidsdiensten en reiskosten gaan omhoog. Medewerkers krijgen daarnaast meer zeggenschap over hun rooster en vakanties. Ook zijn er afspraken gemaakt om de werkdruk te verminderen.

Lees ook