Ga naar Content

Avondvierdaagse in Haarlemmermeer: deze gaan ondanks gebrek aan vrijwilligers wél door

Vanwege een tekort aan vrijwilligers gaat in steeds meer plaatsen de avondvierdaagse niet door. NH zet op een rijtje aan welke avondvierdaagsen in Haarlemmermeer je wel mee kunt doen.

Avondvierdaagse Hoofddorp 2019 - Foto: Thessa Margit de Langen

Avondvierdaagse in Zwanenburg-Halfweg gaat dit jaar niet door, omdat de jeugdvereniging die dit evenement al tien jaar organiseert zichzelf opheft. Na een jaar lang zoeken had vereniging Don Bosco nog altijd onvoldoende vrijwilligers. "Het doet pijn in ons hart", vertelt voorzitter Bastiaan Cappendijk. "Maar het laat ook wel zien dat er niet genoeg draagvlak is."

Eerder werden in Hoofddorp (2019) en Badhoevedorp (2021) de avondvierdaagsen al geschrapt vanwege een tekort aan vrijwilligers. Om dezelfde reden ging dit evenement in Spaarndam vorig jaar niet door. Dit jaar is de stichting die de avondvierdaagse in Haarlem, Heemstede en Spaarndam organiseert officieel gestopt, omdat er weer te weinig aanmeldingen van vrijwilligers waren.

Het artikel gaat door onder de foto.

Avondvierdaagse Hoofddorp Floriande 2022 - Foto: Avond4daagse Floriande

Alle avondvierdaagse-organisaties in de Haarlemmermeer geven aan dat het elk jaar weer lastig is om vrijwilligers te vinden en dat uiteindelijk meestal dezelfde mensen de handen uit de mouw steken. "We hebben een trouw vrijwilligersbestand", vertelt Petra Baak, organisator Lisse en Lisserbroek. "Maar de leeftijd van vrijwilligers is relatief hoog, waardoor er veel meer vrijwilligers afvallen dan dat er bijkomen."

Datzelfde probleem geldt voor de bestuursleden. "We willen ook al jaren iemand erbij, maar dat lukt niet", vertelt Petra. "Bij ons zijn de meesten al tien à vijftien jaar bestuur, ook omdat ze weten dat er geen vervanging is."

Het artikel gaat verder onder de kaart.

In Lisse en Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Vijfhuizen en Rijsenhout is de avondvierdaagse toegankelijk voor iedereen die mee wil doen. In Nieuw-Vennep zijn ze gewend veel deelnemers van buitenaf te hebben, vertelt organisator Mandy Kuijk. In de andere plaatsen komt dat minder voor. "We zijn dit jaar wel bang dat er veel extra kinderen komen, nu de avondvierdaagse in veel dichtstbijzijnde plaatsen niet doorgaat", vertelt Wenda Linthorst uit Vijfhuizen. 

Andere plaatsen kiezen om deze reden voor een beperkt aantal deelnemers. Zwaanshoek organiseert een groep ouders een avondvierdaagse voor de kinderen van basisschool de Zwanenbloem, de enige basisschool van het dorp. "Het is daardoor makkelijker om ouders aan te spreken", vertelt Cindy Roodzand, één van de organisatoren.

"Als we eerder om vrijwilligers vroegen, kregen we zelden reactie"

Willem van Vark, voorzitter avondvierdaagse Hoofddorp Floriande

In Hoofddorp Floriande, waar sinds 2016 een avondvierdaagse is, zijn er voorwaarden gesteld voor scholen om mee te mogen doen. "We gaan eerst de scholen in Floriande langs om te vragen of ze mee willen doen en daarna volgen de andere scholen in Hoofddorp", vertelt voorzitter Willem van Vark. "Met ingang van dit jaar hebben we gezegd: als scholen mee willen doen, moeten ze per avond één verkeersregelaar aanleveren."

Voor de nieuwe scholen buiten Floriande is een extra voorwaarde. "Zij moeten een bestuurslid aanleveren", vertelt Willem, die hiervoor twee jaar bezig is geweest met het werven van nieuwe leden voor het bestuur. "Als we eerder om vrijwilligers vroegen, kregen we zelden reactie. Dat is nu wel anders: ons bestuur is weer voltallig." 
De vrijwilligershesjes van de avondvierdaagse in Rijsenhout - Foto: Avond4daagse Rijsenhout

Een oproep op sociale media en mensen aanspreken, helpt meestal goed om vrijwilligers te vinden, vertelt Wendy Joore uit Rijsenhout. Maar waardering tonen helpt nog het best. "Elk jaar geven we een brief en kleine attentie om te bedanken, en we organiseren een à twee keer per jaar wat leuks voor de vrijwilligers, zoals een stamppotbuffet", vertelt Petra van de avondvierdaagse in Lisse en Lisserbroek. "Dat geeft binding."

Aanmelden kan via de scholen of door de organisaties via Facebook of e-mail een berichtje te sturen, waarna zij meer informatie geven over de starttijden van hun avondvierdaagse. In Zwaanshoek en Hoofddorp Floriande is het niet mogelijk om je individueel aan te melden.

  • Zwaanshoek, 23 - 26 mei
  • Rijsenhout, 23 - 26 mei
  • Vijfhuizen, 30 mei - 2 juni
  • Lisse en Lisserbroek, 5 juni - 8 juni
  • Nieuw-Vennep, 6 - 9 juni
  • Hoofddorp Floriande, 20 - 23 juli

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]